Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надявам се в Пловдив този път да няма морбили

Поради високите нива на риск в етническите квартали в Пловдив, от няколко дни е в ход съвместната кампания за имунизации и реимунизации срещу морбили и рубеола. Тя е част от  започналата от правителство национална програма за ликвидиране на заболяванията. 

Целта на кампанията е да се открият всички деца, които не са имунизирани срещу заразните заболявания В нея се включват общопрактикуващи лекари, медицински персонал и здравни медиатори от Арман махала, Шекер махала и Столипиново.

След епидемията от 2017 много от майките са станали по-отговорни и сами идват да питат дали децата имат са ваксинирани. Надявам се предприетите мерки да имат ефект и Пловдив този път да няма случаи на морбили. Това каза в интервю за Радио Пловдив общопрактикуващият лекар д-р Жанета Демирева, която има практика в район "Източен" и град Стамболийски. 

Тя обясни, че вчера е приключила с първия оглед в района и към момента няма открити неизмунизарани деца в нейната практика.  Д-р Демирева е категорична, че здравните медиатори при подобни случаи са много важен посредник.

Нямам никакво затруднение  с поставянето на ваксините. Въпросът е да намеря децата, да са здрави и веднага при първа възможност ваксината се поставя.Нямам отказ или негативно отношение от страна на родителите, коментира семейният лекар.

Тя допълни, че над 300 деца от листата й са в чужбина. 

Миграцията е голяма. Едни от тях имат личен лекар там и при първото си посещение в България ми носят документи и удостоверяват за поставените ваксини там. Други, които нямат лекар, идват да им поставя всичко на каквото подлежат, допълни д-р Демирева.

Имунизация в ромски квартал

Припомняме, че още с първите потвърдени случаи на морбили у нас Министерството на здравеопазването даде указания   до здравните инспекции за засилване на контрола и преглед на пациентските листи от общопрактикуващите лекари за неимунизирани деца и за приоритетно обхващане на всички подлежащи през годината. 

Цялото интервю с д-р Демирева може да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17