Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Одисей" в Пловдивския драматичен театър

| обновено на 27.02.19 в 14:43

Премиера на спектакъла „Одисей“ по Омир от Александър Секулов ще се състои  тази вечер в Пловдивския драматичен театър. Включени са стихове от Кавафис, Сеферис и Смирненски. 

„Одисей” е проект на пловдивския театър и част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 в сътрудничество с Националния театър на Гърция.

„Одисей“ е  резултат от огромен труд и най-мащабния проект на пловдивския театър, в който участва  екип от над 250 души, над 90 костюма, музика с автентични инструменти, мултимедия. 

Спектакълът е замислен преди пет години по идея на Александър Секулов, който пише три сценария за него. Репетициите започват по втория сценарий, а завършеният спектакъл е по третия. 

Всеки от тези три сценария е абсолютно различен, без междинни точки между тях, като третият е композиран в мъка и радост с режисьора  Диана Добрева, казва Секулов. Няма друг театър в България, който да затвори за три месеца, за да репетира. Беше наистина  титанично усилие, което развива не само театъра, но развива и мисленето , на всички хора. 

Този спектакъл е Рубикон за театъра, проверка на таланта, издръжливостта и надскачане на самите себе си. Идеята е взета от  омировия Одисей, но не имитационно,  всичко в представлението е авторско, казва още драматургът Ал.Секулов. 

Одисей създаде съвършено нов театрален свят и език, пояснява и режисьорът Диана Добрева. Одисей ми донесе огромна радост, много мрачни бездни, но и оттласкване към високи върхове. Днес съм щастлива, че излизам от този процес със светлина". Тя подчертава абсолютната всеотдайност на актьорската трупа, радвам се, че издържаха, ние се затворихме за три месеца в театъра и не излизахме, беше голямо предизвикателство и мечтание...

Музиката в "Одисей" е на Петя Диманова. А  изпълнението на гръцкия музикант Янис Пантазис, който изработва музикалните инструменти, на които свири, от материали на остров Санторини, където живее, е на живо. Той е отличен познавач на гръцката митология, специално на мита за Одисей, казва, че е влюбен в Пловдив и дори твърди, че пловдивчани не знаят в какъв изключителен град живеят.

Мила Каланова създава над 90 костюма и декор, който зад кулисите е толкова интересен, колкото и на сцената. "Не вярвах, че това може да се реализира", признава тя.

Хореографът Деян Георгиев, който е дебютант и помощник режисьор, признава, че за него преживяването е било като в несвяст,но целта е постигната - да се видят свободни хора, които могат всичко. 

Този спектакъл показва, че институциите в Пловдив  - театър и община, могат да работят заедно – творчески и финансово и така да се реализира проект, който без това е недостижим. Това дава възможност да се покаже европейско  равнище, което е и смисъла на Пловдив като европейска столица на културата, твърди творческият тандем Секулов - Добрева.

Артистичният директор на Пловдив 2019 Светлана Куюмджиева:  Този спектакъл е  изключително важно събитие за Пловдив като европейска столица на културата. Това е ЕСК - предизвикването на собствените възможности и обединяването на институциите. 

Репортажът е в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15

Изложба показва историята на пловдивския храм "Св. Димитър"

С изложба в Народна библиотека  „Иван Вазов“ Пловдив, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение  „Свети Димитър“, ще бъде отбелязана 20-годишнината от неговото създаване.   Експозицията се състои от десет пана, проследяващи  историята на..

публикувано на 18.04.24 в 06:35

Конференция представя изследване на българското село

Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски”, зала "Компас"...

обновено на 17.04.24 в 14:19

Великите европейци - Майка Тереза

Според едни тя е „майка”, според други – „мащеха”. Някои я смятат за ангел небесен, други я наричат „ангел от ада”. Мнозина броят спасените от нейното милосърдие, други мнозина – жертвите на нейната вяра. Каквото и да е отношението на всеки от нас обаче, всеки от нас веднага се сеща за кого говорим, щом чуе името Майка Тереза. Превод: Свети..

публикувано на 17.04.24 в 10:34

Среща с писателя Цанко Лалев в "Петното на Роршах"

Среща с писателя Цанко Лалев ще се проведе тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Разговорът за романа " Домът на пчелите " е по инициатива  на  Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив.   Цанко Лалев е автор на научнопопулярни книги за българска история и фолклор, както и на две стихосбирки. Първият му роман „Домът на пчелите“  излезе..

обновено на 16.04.24 в 10:02