Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиците дадоха едномесечна отсрочка на управляващите, после пак протест

| обновено на 01.03.19 в 16:15

Над сто медицински сестри участваха в мирния протест пред общината в Пловдив. Те разпространиха декларация, която пращат до министър-председателя Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев. 

Медиците настояват за по-високи заплати –в размер на минимум две минимални работни заплати  и да се прекрати практиката болниците да са търговски дружества. От КТ "Подкрепа" се присъединиха към медицинските сестри. С писмо и от РК на БЛС в Пловдив също подкрепиха своите колежки.

Професионалистите по здравни грижи с плакати казват: Днес подкрепете нас, за да има утре кой да се грижи за вас. И още: Спасяването на здравните грижи е дълг към нашите пациенти. 

Сестрите в Пловдив имат петиция с над 500 подписа, в която пишат своите искания на национално ниво. На протеста присъстваха и медицински сестри от Хасково.

Организаторите настояват болниците да не бъдат търговски дружества, а заплащането им да бъде по-високо. Протестиращите обясняват, че в момента по Колективен трудов договор заплатата на медицинските сестри от 1 януари 2019 г. година трябва да е минимум 900 лева, но това почти никъде не се спазва. Заради ниското възнаграждение много от медицинските сестри са принудени да работят на повече от едно място. 

Протестиращите медици подкрепят исканията на национално ниво –  да се увеличи процентът прослужено време на 1,2%, да се увеличат доплащанията за нощен труд, да има доплащане за спешни и интензивни отделения.

Срокът към управляващите, който дават сестрите е 1 април и ако техните искания не се спазят, те ще излязат отново на протести. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Глобяват усилено за строителни отпадъци

Пореден нарушител глобиха от пловдивския общински инспекторат за подготвени за нерегламентирано изхвърляне строителни отпадъци. Слугителите на инспектората са открили 42 чувала в района на бул. „Източен“ 40. Те са били струпани на тротоара под тераса на блок и са били пълни със строителни отпадъци – тухли, фаянсови плочки, стиропор. Нарушителят е..

публикувано на 12.07.24 в 12:13

Четири пожара в Средна гора, има опасност за Михилци и Иван Вазово

Четири пожара бушуват в Средна гора в момента, съобщиха от РДПБЗН-Пловдив. Екипи и техника на РДПБЗН-Пловдив са насочени към селата Сърнегор, Отец Паисиево, Песнопой и Михилци. Сигналите са получени в рамките на няколко минути. Между Михилци и Песнопой гори борова гора в района на Чукурлийски баир, където местността е труднодостъпна. Има..

публикувано на 12.07.24 в 11:55

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на 2,4 километра от второкласния път Средногорци - Рудозем и обходния път на гр. Рудозем. Второкласното трасе е основна връзка на община Рудозем с областния център Смолян. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем –..

обновено на 12.07.24 в 11:31

Мъж загина при пожар в дома си в пазарджишко село

53-годишен мъж от пазарджишкото село Мирянци е загинал при пожар в дома си.   Сигналът е получен снощи, около 20,15 часа. Отзовалият се на място противопожарен екип е успял бързо да овладее огъня, но за съжаление мъжът е починал от задушаване. Към момента не е ясна причината за избухването на огъня.  Днес ще се извърши и дневен оглед. Огнеопасната..

публикувано на 12.07.24 в 11:27

Стартират археологически проучвания край с. Васил Левски

Тракийски селищен център от VI-V в. пр. Хр., с. Васил Левски, община Карлово получи финансиране за разкопки. Ръководител на проучванията ще бъде отново доц. Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей (РАМ) в Пловдив.  Припомням, че миналата година Министерството на културата не отпусна средства за т.нар. Златен град до село..

публикувано на 12.07.24 в 08:45