Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набират средства за военния мемориален комплекс в Раковски


За първи път тържественото отбелязване на Националния празник и 141 години от Освобождението на  България
в град Раковски ще е пред новия военен паметник на загиналите за национално обединение. Той  бе открит през миналата година, а идеята да се разшири и превърне в мемориален комплекс бе приета  с голяма почит и преклонение пред подвига на загиналите герои от населението и гостите на града. 

Преди броени дни стартира и кампания за набиране на средства, съобщи в интервю за Радио Пловдив председателят на Инициативния комитет о.з.подполковник Стефан Марушкин.

Почти всеки от Раковски търси сред изписаните паметни плочи имената на свои прадеди. Интересът е огромен. Хората споделят с нас спомени за тези свои родственици, предоставят ни документи и често донасят пръст от местата където са погребани, разказа подполковникът

Той разказа, че е традиция да засаждат по едно дръвче с пръст от дворовете на наследниците на загиналите  на бележити места свързани с историята на България. От своя страна пък останалите членове на Съюза, даряват  на раковските запасни войни фиданки  съответстващи на броя на загиналите раковчани.

Последно донесохме 12 борчета от връх "Средногорец" до Смолян.Това породи необходимостта да се проектира и постави ниша, в която да се съхранява пръстта от боойните полета в близост до военния паметник. Набавихме артилерийски гилзи, в които да се съхрани пръстта  и те да бъдат поставени на рафтовете на нишата. Същевременно он Министерството на отбраната бе дарено 100 мм. противотанково оръдие за поставяне в близост до военния паметник.- разясни Стефан Марушкин.

В тази връзка инициативният комитет започна усилена работа за изготвяне на проект на ниша, постамент за оръдието и подходящ плочник за подход към обектите, който да позволява на хора с увреждание и инвалидни колички да имат свободен достъп към мемориала. Предвижда се и система за напояване на парцела предвид необходимостта от залесяването  и озеленяването му.

Относно визията на нишата потърсихме мнението на специалистите изградили и конструирали скулптурната композиция на военния паметник. Те ни препоръчаха нишата да е с фоормата на постамента на паметника с 3 рафта, на които ще се поставят гилзите с пръстта. Единият от тях ще е свързан с местата, където са загинали нашите съграждани в Първата Балканска и Междусъюзническата войни, на втория  и третия рафт ще са гилзиите от Първата и Втора световни войни.- уточни Марушкин.

За да бъде нишата продължение и допълнение на военнния паметник ще се облепи с черен полиран гранит, като в горната част ще има гравиран надпис:"Пръст от полетата на бойната слава".

За определяне на точното място на обектите, формата на плочника и озеленяването от Съюза са потърсили съдействието на ландшафтен архитект. Предвижда се да се изкопае сонда и монтира помпа за поливане, както и система за капково напояване.

Съгласно закона за военните паметници проектът е представен и одобрен от общинската и областна  комисии "Военни паметници" и от Министерството на отбраната, като е отпуснато финансиране в размер на 3 000 лв. Общата стойност на проекта е 20 000 лв.

Община Раковски на този етап финансира инициативата със сумата от 3 000 лв.

Сключен е договор със строителна фирма за изграждане на три етапа на обектите в зависимост от постъпилите средства. Първият етап включва изкопни работи, кофраж и отливане на бетон на нишата и постамента; вторият -закупуване на гранит и облепване на нишата, гравиране на надпис и изработка на метална врата от ковано желязо, а третият етап  е предвиден за закупуване и поставяне на плочки и бордюри и изграждане на напоителна система с подходящо озеленяване и пейки.

При наличие на достатъчно средства ще поставим и парково осветление и допълнителни прожектори за осветяване на паметника. Така ще се изгради мемориален комплекс на загиналите във войните за национално обединение от гр.Раковски, който ще се превърне в място за отдаване на почит, честване на бележити дати от нашата история и място за отдих на гражданите и гостите на града.- категоричен е Стефан Марушкин.

Инициативният комитет е създал необходимата организация за приемане наа дарения и дофинансиране на проекта чрез парични постъпления от общината, фирми и граждани, обществени, политически и религиозни организации.

Банковата сметка на община Раковски за дарения и безвъзмездно получени суми от страната е :

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД, офис Раковски

IBAN:BG21UNCR70008421759882  BIC: INCRBGSF

КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ: 445100




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17