Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

800 гребци от 40 държави идват за Световната купа по гребане

Около 800 гребци от 40 държави се очакват в Пловдив за Световната купа по гребане, която ще се проведе от 10 до 12 май 2019 година. Това обяви пред Nova председателят на организационния комитет Иван Попов.

Според правилата на FISA /Световната федерация по гребане/ всяка година има общо 3 кръга за Световната купа и след Пловдив са състезанията в Познан и Люцерн. Правото да бъдем домакини спечелихме преди 2 години в САЩ. Досега Пловдив не е организирал това състезание.

„Уверен съм, че след Световното първенство в Пловдив през 2018 година, което е най-голямото състезание в календара на FISA, сегашната организация няма да бъде проблем за нас. Организационният комитет и Пловдив имат добър опит, защото през последните 6 години заедно сме организирали най-големите възможни състезания по гребане. В Организационния комитет няма промени – хората си знаят работата, дори чуждестранните доброволци, ангажирани със съдийството, са същите. Единствените ни притеснения са свързани с времето – състезанието е много кратко и не могат да се отлагат сериите. Програмата е толкова плътна, че някои състезатели, които ще се борят за влизане във финала може да участват и в две гонки в петък и събота. В трите състезателни дни ще има общо 20 дисциплини – 6 за гребците от леката категория и 14 за гребците от тежката категория“, заяви Попов.

Състезанието от Световната купа по гребане в Пловдив е първа проверка за отборите за сезона. Голямата цел на всички е Световното първенство по гребане през септември, а Пловдив ще бъде стартов тест за него. По предварителна информация българският отбор ще бъде съставен от 5 единични лодки /скиф/, като в състезанието ще вземат участие една жена и четирима мъже. Практиката е да се събират точките от трите кръга за Световната купа по гребане, за да се излъчат победителите за 2019 година в гребните дисциплини. За Пловдив състезанието ще означава освен международен престиж, но също и приходи от 1200-1500 чужденци, които ще бъдат в града от 5 до 7 дни.

Подготовката за състезанието вече започна. На гребния канал се извършват малки ремонтни дейности, а организационният комитет работи по настаняването, транспорта и храната на отборите. Предстои подготовката на доброволците, които ще помагат по време на Световната купа. Поставено е стартовото устройство, а по-късно ще бъде инсталирана и buble line системата, която за първи път на Световното първенство през 2018 година онагледяваше за гребците и публиката кога лодките пресичат финалната линия. Преди състезанието гребният канал ще бъде овехован с новите бели бочки, които очертават гребните коридори.

В момента тече проверка от Световната федерация по гребане за подготовката на Световната купа. Утре (5 март) в 11 часа на финалната кула на гребния канал в Пловдив представителите на FISA ще споделят впечатленията си от проверката с медиите. В събитието ще участват Светла Оцетова – технически директор на FISA, Камерън Алън – организационен мениджър на FISA, Мат Драпер – технически делегат на FISA, Бернд Шумахер – член на организационния комитет в Пловдив, заместник-кметът Георги Титюков, председателят на Организационния комитет Иван Попов и Даниел Христов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Тодор Неделев и бременната Анита

Тодор Неделев стана баща на момиче

Халфът на "Лудогорец" и бивш капитан на "Ботев" Пловдив (Тодор Неделев) вече е горд татко на момиче. Неговата половинка Анита го дари днес с дъщеря, която щастливите родители кръстиха Елиа. Бебето е в отлично здравословно състояние и с перфектни мерки - 3,6 кг. тегло и 50 см. височина. Анита и Тодор изказват благодарност на д-р Светлана Петрова,..

публикувано на 17.09.24 в 16:51
ЦСКА (София) с класика в

ЦСКА с 3:0 като гост на Локомотив (Сф)

ЦСКА победи "Локомотив" (София) с 3:0 като гост в мач от изтегления 12-и кръг в Първа лига. На стадиона в квартал "Надежда" "червените" стигнаха до първи успех под ръководството на Александър Томаш и го направиха при завръщането на верните си привърженици. Клубът бе наказан заради ексцесиите в баража с ЦСКА 1948 в края на миналия сезон. Томаш, който в..

публикувано на 17.09.24 в 09:39
Янаки Милев

Милев обърна Аревало и осигури победа за България над Салвадор

Янаки Милев спаси три мачбола и България се наложи над Салвадор с 3:2 победи за Купа „Дейвис“ България постигна много трудна, но изключително сладка победа над Салвадор с 3:2 успеха в мач от Световна група II за Купа „Дейвис“. В последната среща на сингъл Янаки Милев спаси три мачбола и победи с 2:6, 6:1, 7:6(6) Марсело Аревало (шампион в мъжките двойки..

публикувано на 16.09.24 в 16:42
Дъжд прекъсна мача на Радулов снощи

Илиян Радулов довърши Фуентес, България - Салвадор 2:2

Дебютантът Илиян Радулов доигра по перфектен начин мача си срещу Хуан Карлос Фуентес и го победи с 6:1, 6:2, като по този начин България изравни резултата срещу Салвадор на 2:2 успеха. Срещата от Световна група II за Купа "Дейвис" бе подновена на кортовете на ТК "Локомотив" (Пловдив) след като снощи дъждът прекрати двубоя само гейм преди окончателната..

публикувано на 16.09.24 в 13:36
Сангаре вкара два гола за

Победи за "Левски" и "Лудогорец", ЦСКА играе днес

Левски се наложи над ЦСКА 1948 с 4:2 като гост в среща от изтегления 12-и кръг на Първа лига. "Левски" откри резултата в16-ата минута. Евертон Бала центрира в наказателното поле, където Мустафа Сангаре простреля с глава Петър Маринов за 1:0. Десетина минути по-късно отново Сангаре бе в прегръдките на съотборниците си, след като засече подаване от..

публикувано на 16.09.24 в 11:34