Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гребният канал е напълно готов за Световната купа

Комисията от Международната федерация по гребане (ФИСА) приключи тридневната си проверка на гребния канал в Пловдив и подготовката за домакинството на Световната купа по гребане, която ще се проведе от 10 до 12 май тази година.

Организационният мениджър на FISA Камерън Алън беше категоричен, че Пловдив е готов да приеме първото за годината голямо състезание от календара на Световната федерация.

"За състезателите по гребане пловдивският канал е известен като един от най-добрите и най-бързият в света. Трите кръга за световната купа са от най-важните регати преди квалификацията за олимпиадата в Токио. Очакваме много оспорвано състезание, на което националните федерации по гребане ще направят последните фини настройки в своите отбори за олимпиадата", заяви Камерън Алън на пресконференция днес в Пловдив.

Състоянието на гребния канал е много добро. Допълнителните дейности, за които община Пловдив е заделила финансиране, са свързани с обновяване на контролните кули по гребното трасе, частична хидроизолация на финалния комплекс и допълнителна временна ограда за безопасност по време на състезанията.

На 5 май община Пловдив затваря трасето на гребния канал и той ще бъде на разположение само за участниците в регатата. От 8 до 12 май съоръжението с прилежащата инфраструктура ще бъде затворено за граждани и автомобили, а на 9 май ще бъдат тествани абсолютно всички съоръжения. Състезанията от Световната купа по гребане ще се излъчват от БНТ и ще бъдат транслирани в Европа.

"За съжаление Пловдив остана един от малкото качествени канали в света, които нямат зона за загряване и разпускане", каза Светла Оцетова.

"Имаме богат опит в организацията на големи състезания по гребане, затова смятам, че отново ще бъдем отлични домакини на това голямо международно състезание", добави Георги Титюков, заместник-кмет на Пловдив.

Неговата прогноза е, че след годините на съдебни спорове, които Пловдив спечели окончателно, предстои да бъде строително разрешение за екопарк "Марица", част от който е и новото водно съоръжение. То ще бъде използвано и като дублиращ канал при големи състезания. Осигурено е финансиране на стойност 4 милиона лева. След избор на изпълнител строителството ще продължи около 12 месеца.

Организационният комитет е подготвил пакет от кандидатури за големи състезания по гребане от 2021 година до 2024 година. В олимпийската 2024 година Пловдив иска да стане домакин на световно първенство за юноши и девойки, младежи до 23 години, мъже и жени в леките категории, които нямат олимпийско представяне.

Призовите места в състезанията от Световната купа носят точки на най-добрите гребци. Победителите получават по 7 точки или общо 21 точки при три победи от трите състезания в Пловдив, Познан и Ротердам. Вторият в класирането ще впише 5 точки в актива си, а седмият се задоволява с 1 точка. Всяка държава може да участва в състезанията с два отбора.

"България все още не е оповестила официално с колко лодки ще участва в Пловдив, но със сигурност ще има български гребци на регатата в Пловдив", каза Светла Оцетова, технически директор на FISA.

Около 80% от квотите за следващата олимпиада ще се определят на световното първенство по гребане в Линц. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ботев с аванс срещу Жрински

Ботев Пловдив надви Жрински Мостар с 2:1 на стадион "Христо Ботев" под тепетата в първи мач от третия квалификационен кръг на турнира Лига на конференциите. Двубоят започна с добър изстрел на Самуел Акере в 10-та минута, който беше отразен от стража на босненци Марко Марич. Последва голям пропуск за гостите, след като Марио Чуже се измъкна, но бе спрян..

публикувано на 08.08.24 в 23:43

Семен Новиков е олимпийски шампион в Париж!

България има своя първи олимпийски шампион на игрите в Париж. Златният медал в борбата спечели Семен Новиков, който на финала надви иранският борец Алиреза Мохмадипиани, който е световен вицешампион в категория до 82 кг. Семен Новиков започна по-активно и иранецът бе предупреден, а българинът получи точка. След партера Новиков взе още две точки, за да..

публикувано на 08.08.24 в 21:35

Пловдив има нова спортна зала "Дунав"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри новата многофункционална спортна зала на бул. "Дунав", чието строителство продължи 5 години. Градоначалникът благодари на всички кметове, които са работили по проекта преди него.  На церемонията по откриването присъстваха председателят на ОбС Атанас Узунов, ресорният заместнк-кмет Николай Бухалов..

публикувано на 08.08.24 в 10:58

Ботев привлече звезда на Берое

Отборът на „Ботев“ осъществи пореден входящ трансфер през това лято, съобщава „Дарик радио“. „Канарчетата“ привлякоха камерунския нападател Вини Трибуле, който за последно бе част от „Берое“. 25-годишният футболист ще премине медицински прегледи и ако всичко е наред, ще парафира своя договор с „жълто-черните“. През последния сезон Трибуле записа 29..

публикувано на 08.08.24 в 09:50

"Локомотив" привлече Йохан Нзи от "Хебър"

 "Локомотив" (Пловдив) подписа договор с Йохан Нзи. Полузащитникът е четвъртото ново попълнение на „черно-белите“ за това лято. Той е с контракт за две години. Йохан Нзи е роден на 23 януари 1995 година в Париж. Юноша е на "Страсбург". Състезавал се е за отборите на "Алтглиенике", "Ланк", "Ла Лувиер", "Созопол" и "Спартак" (Варна).  За последно е бил..

публикувано на 06.08.24 в 16:53