Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще има многоетажен общински паркинг до края на годината

Първият многоетажен общински паркинг в Пловдив ще бъде готов до края на годината. Той ще бъде на 4 нива, като партерното ниво ще бъдат търговски площи. Това стана ясно днес на първата копка на обекта, който се намира в район Западен на ул. „Орфей“. 

Кметът Иван Тотев каза, че вървят процедурите и за други два паркинга в Пловдив, които ще бъдат на няколко етажа. Ще се построи паркинг на мястото на сграда на ТЕЛК, както и нов паркинг в жилищен район Тракия до блок 15. Община Пловдив през тази седмица ще има среща с представители на Фонда на фондовете, на която ще защитава финансирането на двата нови многоетажни паркинга. Идеята е с печалбите от паркингите да се покриват вноските по заемите от Фонда на фондовете. Те ще са за около 4 млн. лева за паркинга на ТЕЛК-а и до 3 100 000 лева за паркинга в "Тракия".

Паркингът в "Западен" ще бъде за общо 150 автомобила и площ 6 000 м2 и струва 3 390 000 лева, срокът за изпълнение е 240 календарни дни.

Интересът на живеещите в съседство е огромен, каза кметът на района Димитър Колев. По думите му проектът е добре ситуиран и ще е особено полезен. Цените за паркоместата не са ясни все още, но ще бъдат от порядъка на 50 лева месечен абонамент, казаха от администрацията. От там уточниха, че на паркинга няма да има служители, а процесите ще бъдат напълно автоматизирани.

Димитър Колев коментира и бъдещето на Гарнизонна фурна в "Западен". Той заяви, че не са променили решението си и ще съборят фурната при налично финансиране, а на нейно място ще бъде изграден парк. 

Кметът Иван Тотев потвърди, че категорично там ще има парк, но това ще стане ясно утре, на 7 март, на срещата за развитие на културните пространства в Пловдив. 

Регистрирани са 190 000 моторни привозни средства в града, като 150 000 са само автомобилите в Пловдив, припомни Тотев. По думите му това са домуващите в Пловдив автомобили, и за тях се плащат данъци всяка година. Това е процес, който няма да спре и отговорът е в изграждането на многоетажни паркинги.

Миналата година общинското предприятие "Паркиране и репатриране" завърши с над 5 млн. лева приходи, като само за първите два месеца на тази година приходите са над 1 млн. лева, каза още кметът. 

По отношение на паркинга на мястото на ДКЦ 6 общината планира да направи конкурсна процедура за проектирането на съоръжението. Там има забавяне, защото все още не е преместена базата на дом "Рада Киркович". Паркинг на мястото на ДКЦ 6 ще е алтернатива на неосъществения подземен паркинг под Пеещите фонтани.

Най-големият паркинг ще е този на ДКЦ 6, а проектът за него ще се реализира през следващия мандат, каза още Тотев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство ще се включат военнослужещи. При необходимост в гасенето ще..

обновено на 17.07.24 в 08:51

И днес гасят пожара край Стрелча

Потушаването на пожара край Стрелча продължава и днес. Късно вчера, единият фронт на огъня, в посока Стрелча , бе локализиран. Прокарването на просеки от другия фронт на пожара, в посока Копривщица, продължи и през нощните часове.  Към момента все още не е ясно каква площ от горския фонд е опожарена. В гасенето  участват всички противопожарни..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). По повод празника в храм „Св. Марина“..

публикувано на 17.07.24 в 08:51

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17