Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неохрон: Тотев - 27%, Атанасов - 19,8%, Каназирева - 17%

Балотаж за кмет на Пловдив и най-голяма група на ГЕРБ в Общинския съвет – това са приблизително най-категоричните нагласи на пловдивчани 8 месеца преди местния вот, според социологическо проучване на Aгенция Неохрон, огласено днес. 

Сред 8-те  възможности за отговор, свързани с  избор на кмет, най-голяма подкрепа събира името на Иван Тотев, следван от Славчо Атанасов и Дани Каназирева. Като цяло обаче, все още не мирише на избори под тепетата, смята Николай Близнаков от Агенцията.

Въпреки спада с 10-12 пункта на подкрепата за Иван Тотев при предходните местни избори, името му продължава да води с 27% като бъдещ кмет, сочи проучването. Втори след него, с 19,8 на сто подкрепа е Славчо Атанасов, следван от Дани Каназирева  със 17%. При хипотеза, че те ще се кандидатират за кмет, ще има балотаж, при това доста  труден, прогнозира Николай Близнаков от Агенция Неохрон.

При партийната листа за Общинския съвет ГЕРБ води убедително с 42-43%. Далече назад остават Съюз за Пловдив с 14 на сто подкрепа, БСП с 12%, ВМРО с 11 и за НФСБ нагласата е за едва 4 на сто. Всички останали, в това число евентуални независими кандидати, получават 16-17%, като сред тази група най-голям резултат взима Демократична България.

Като цяло преобладават позитивните отзиви на пловдивчани за развитието на града, показва още проучването. Сред одобряваните дейности са благоустройството на пътищата, някои културни събития, обновлението на квартал Капана и намаляването на безработицата. Проблем, според хората, са транспорта, организацията на движението, трафика, корупционни сделки, недовършените и проточени ремонти, включително свързани с Европейската столица на културата.

Все още няма усещане за започнала предизборна битка, каза Николай Близнаков. Европейският вот, по думите му, съвсем остава в периферията на интереса за пловдивчани.

Социологическото проучване е направено в последната седмица на месец февруари очи в очи със 710 души по инициатива на агенцията и е представително за града. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Издирваните мъж и дете в Стара планина са починали, оцелялото дете е в УМБАЛ "Св. Георги"

Мъжът и детето, поразени от мълния в Стара планина в района на връх Купен, са починали, спасено е 13-годишно момче, съобщиха от Планинската спасителна служба.  В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния Военен хеликоптер от 24-та авиобаза Крумово се включи в спасителната операция на пострадалите.  Оцелялото дете вече е..

публикувано на 22.07.24 в 18:10

В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния

В Стара планина мълния е ударила баща и син в района на връх Купена, който се намира до връх Ботев.  Мъжът е на 47 години, детето е на 11. Сигналът за инцидента е подало 13-годишно момче. В ход е спасителна акция, като планински спасители от Троян почти са стигнали до пострадалите, каза дежурният в Планинската спасителна служба. В издирването на..

публикувано на 22.07.24 в 17:00
Пожарът между селата Овчеполци и Цар Асен е локализиран, няма опасност за населените места.

Локализираха пожара до Овчеполци

Локализиран е пожарът, който избухна по обяд в сухи треви, храсти и стърнища в землището на пазарджишкото село Овчеполци. Работи се за пълното му потушаване, съобщи говорителят на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци Той допълни, че в района на пожара е завалял дъжд, който много е..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Пловдив ще има нови контейнери за смет

Община Пловдив ще подмени всички битови контейнери за смет през следващите три години. В обявената поръчка за доставка на общо 1650 контейнери с три вида вместимост е заложена максимална цена от 9 милиона 470 хиляди лева без ДДС.  Според разписания график първите 400 съдове за смет трябва да бъдат доставени до края на тази година в районите Тракия..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци

Сухи треви, храсти и стърнища пламнаха по обяд в землището на пазарджишкото село Овчеполци към село Блатница.  Заради вятъра, който често сменя посоката си, и огънят също е сменил посоката си и сега е тръгнал по посока село Цар Асен.  От пазарджишката пожарна уточниха, че са изпратени 3 противопожарни автомобила от Пазарджик и Пещера. На място е..

публикувано на 22.07.24 в 13:29