Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Милчо Левиев обиден, отказва се от почетното гражданство

Това е негово лично решение, подчертаха от община Пловдив


Известният джазмен Милчо Левиев се отказа публично от званието си „Почетен гражданин на Пловдив“. Това съобщава музикантът в писмо, адресирано до кмета Иван Тотев и "всички, до които това писмо се отнася", като изразява обидата си от общинската администрация. 

Сред причините да се откаже от почетната титла, Левиев изтъква: „След избирането на Пловдив за Европейска столица на културата същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено“. 

Джазменът подчертава, че винаги е подкрепял кандидатурата на Пловдив за ЕСК в борбата със София и се е борил за нея, а дори не е бил поканен за откриването й.

Общината не го уважила и за неговия 80-годишен юбилей.

„Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин. Твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на пловдивската култура, затова официално се отказвам от званието „Почетен гражданин на Пловдив“, пише още Милчо Левиев. 

От община Пловдив изразиха съжаление за реакцията на Милчо Левиев, като подчертаха, че това е негово лично решение и „отличието се дава за заслуги, а не за очаквани привилегии“. 

От общинската администрация припомниха, че 80-годишнината на маестрото е била почетена с голям концерт на 10 ноември 2017 г., като община Пловдив е платила наема и озвучаването на залата, както и нощувките на музикантите. „Милчо Левиев никога не е кандидатствал лично с проекти, но неговото Сдружение за култура и образовение Милчо Левиев всяка година печели финансиране в размер на 10 000 лв. Дори в тазгодишния културен календар има спечелени проекти за 15 000 лв.“, подчертаха от община Пловдив.  

И добавиха, че концерт на Доминик Милър, подкрепен от фондацията на Левиев, ще се състои на 16 март. Концертът също е включен в културния календар на община Пловдив за 2019 г. 


Публикуваме и пълния текст на писмото на Милчо Левиев.

"Предполагам знаете, че съм отдавна удостоен от Община Пловдив като Почетен Гражданин на този Град, където съм роден и образован.

След избирането на града за Европейска Културна Столица за 2019 г. същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено.

Още преди години подкрепих Пловдивската кандитатура за Културна Столица в борбата със София, за което си спечелих враг в лицето на Йорданка Фандъкова (все още кмет на София) и нейния антураж. Впоследствие всички проекти за София, които представи екипа ми с мое участие, бяха с лека ръка отхвърлени.

Чух и гледах редица интервюта, включително Вашето и на директорката на INTERNATIONAL PLOVDIV JAZZ FESTIVAL (който аз основах и ръководех под името PLOVDIV JAZZ EVENINGS). В тези интервюта дори не се спомена моето име?! Миналата година навърших 80 години и не получих нито един ред поздравление от Община Пловдив. Не бях поканен и на тържественото откриване. Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин.

Като гражданин твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на Пловдивската култура, затова:

ОФИЦИАЛНО СЕ ОТКАЗВАМ от званието “Почетен Гражданин на Пловдив”.


Още от категорията

Изложба за Марица - реката на биоразнообразието

"Река на биоразнообразието" - това е мотото на изложба, посветена на река Марица, която се открива в Природонаучния мозуй в Пловдив. Изложбата разкрива по интересен и въздействащ начин какво природно богатство е реката, кои са някои от най-ценните видове животни, срещани там, как и защо да ги опазваме.  Експозицията включва р еалистични макети на..

публикувано на 08.08.20 в 11:08

Васил Стоев с изложба "По коридорите на съдбата"

Големият български художник Васил Стоев ще представи своята ретроспективна изложба "Коридори на съдбата".  Експозицията, разположена на двете нива на изложбена зала "2019" на ул. "Гладстон", се открива в деня, когато авторът отбелязва 70-годишен юбилей.  Стоев е един от най-разпознаваемите автори в българската живопис, чиито картини присъстват..

публикувано на 07.08.20 в 07:38

Ораторското майсторство - спасение за интроверти

Излизането и говоренето пред публика е един много често срещан проблем сред хората. Притеснението може да се окаже изключително голям проблем.  Ако не можете да изразявате себе си или не знаете как да се държите на сцена, то тогава в голям плюс ще ви е един курс по ораторско майсторство. Галина Георгиева, специалист в изкуството на говоренето и..

публикувано на 06.08.20 в 13:59

За любовта към Китай

Гергана Върбанова ни разказва за впечатленията си от китайската култура, за страстта си към китайския език и за своите постижения. Тя самата е водещ на курс по Калиграфия, на който всеки ще има възможност да се запознае със самата калиграфия, както и с различни стилове на калиграфиране. Чуйте разговора с Гергана Върбанова в прикаченото аудио. 

публикувано на 06.08.20 в 13:50

Рони Ромеро и Intelligent Music Project с концерт на Античния театър

Уникалният вокалист на Rainbow Рони Ромеро и Intelligent Music Project ще взривят тази вечер Античен театър-Пловдив. Концертът е от 21 часа, а в него Ромеро ще изпълни хитовете на Intelligent Music Project, на които автор и продуцент е д-р Милен Врабевски. Той включва песни от албумите “Sorcery Inside”, а също и “Life Motion”. На..

публикувано на 06.08.20 в 10:35