Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милчо Левиев обиден, отказва се от почетното гражданство

Това е негово лично решение, подчертаха от община Пловдив


Известният джазмен Милчо Левиев се отказа публично от званието си „Почетен гражданин на Пловдив“. Това съобщава музикантът в писмо, адресирано до кмета Иван Тотев и "всички, до които това писмо се отнася", като изразява обидата си от общинската администрация. 

Сред причините да се откаже от почетната титла, Левиев изтъква: „След избирането на Пловдив за Европейска столица на културата същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено“. 

Джазменът подчертава, че винаги е подкрепял кандидатурата на Пловдив за ЕСК в борбата със София и се е борил за нея, а дори не е бил поканен за откриването й.

Общината не го уважила и за неговия 80-годишен юбилей.

„Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин. Твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на пловдивската култура, затова официално се отказвам от званието „Почетен гражданин на Пловдив“, пише още Милчо Левиев. 

От община Пловдив изразиха съжаление за реакцията на Милчо Левиев, като подчертаха, че това е негово лично решение и „отличието се дава за заслуги, а не за очаквани привилегии“. 

От общинската администрация припомниха, че 80-годишнината на маестрото е била почетена с голям концерт на 10 ноември 2017 г., като община Пловдив е платила наема и озвучаването на залата, както и нощувките на музикантите. „Милчо Левиев никога не е кандидатствал лично с проекти, но неговото Сдружение за култура и образовение Милчо Левиев всяка година печели финансиране в размер на 10 000 лв. Дори в тазгодишния културен календар има спечелени проекти за 15 000 лв.“, подчертаха от община Пловдив.  

И добавиха, че концерт на Доминик Милър, подкрепен от фондацията на Левиев, ще се състои на 16 март. Концертът също е включен в културния календар на община Пловдив за 2019 г. 


Публикуваме и пълния текст на писмото на Милчо Левиев.

"Предполагам знаете, че съм отдавна удостоен от Община Пловдив като Почетен Гражданин на този Град, където съм роден и образован.

След избирането на града за Европейска Културна Столица за 2019 г. същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено.

Още преди години подкрепих Пловдивската кандитатура за Културна Столица в борбата със София, за което си спечелих враг в лицето на Йорданка Фандъкова (все още кмет на София) и нейния антураж. Впоследствие всички проекти за София, които представи екипа ми с мое участие, бяха с лека ръка отхвърлени.

Чух и гледах редица интервюта, включително Вашето и на директорката на INTERNATIONAL PLOVDIV JAZZ FESTIVAL (който аз основах и ръководех под името PLOVDIV JAZZ EVENINGS). В тези интервюта дори не се спомена моето име?! Миналата година навърших 80 години и не получих нито един ред поздравление от Община Пловдив. Не бях поканен и на тържественото откриване. Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин.

Като гражданин твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на Пловдивската култура, затова:

ОФИЦИАЛНО СЕ ОТКАЗВАМ от званието “Почетен Гражданин на Пловдив”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив...

обновено на 20.04.24 в 10:12
Японската вишна, известна още като сакура

Завърши петият международен конкурс за хайку “Мая Любенова”

Журито и тази година беше в състав Антоанета Николова, Гергана Янинска и Владислав Христов. Петото издание се превърва в едно от най-успешните, в историята на конкурса. Получените 600 творби бяха разпределени в две секции - англоезична и българска. Съответно в секцията „англоезична“ бяха представени 389 хайку, в секцията „българска“ 211..

обновено на 19.04.24 в 18:51

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24