Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Милчо Левиев обиден, отказва се от почетното гражданство

Това е негово лично решение, подчертаха от община Пловдив


Известният джазмен Милчо Левиев се отказа публично от званието си „Почетен гражданин на Пловдив“. Това съобщава музикантът в писмо, адресирано до кмета Иван Тотев и "всички, до които това писмо се отнася", като изразява обидата си от общинската администрация. 

Сред причините да се откаже от почетната титла, Левиев изтъква: „След избирането на Пловдив за Европейска столица на културата същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено“. 

Джазменът подчертава, че винаги е подкрепял кандидатурата на Пловдив за ЕСК в борбата със София и се е борил за нея, а дори не е бил поканен за откриването й.

Общината не го уважила и за неговия 80-годишен юбилей.

„Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин. Твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на пловдивската култура, затова официално се отказвам от званието „Почетен гражданин на Пловдив“, пише още Милчо Левиев. 

От община Пловдив изразиха съжаление за реакцията на Милчо Левиев, като подчертаха, че това е негово лично решение и „отличието се дава за заслуги, а не за очаквани привилегии“. 

От общинската администрация припомниха, че 80-годишнината на маестрото е била почетена с голям концерт на 10 ноември 2017 г., като община Пловдив е платила наема и озвучаването на залата, както и нощувките на музикантите. „Милчо Левиев никога не е кандидатствал лично с проекти, но неговото Сдружение за култура и образовение Милчо Левиев всяка година печели финансиране в размер на 10 000 лв. Дори в тазгодишния културен календар има спечелени проекти за 15 000 лв.“, подчертаха от община Пловдив.  

И добавиха, че концерт на Доминик Милър, подкрепен от фондацията на Левиев, ще се състои на 16 март. Концертът също е включен в културния календар на община Пловдив за 2019 г. 


Публикуваме и пълния текст на писмото на Милчо Левиев.

"Предполагам знаете, че съм отдавна удостоен от Община Пловдив като Почетен Гражданин на този Град, където съм роден и образован.

След избирането на града за Европейска Културна Столица за 2019 г. същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено.

Още преди години подкрепих Пловдивската кандитатура за Културна Столица в борбата със София, за което си спечелих враг в лицето на Йорданка Фандъкова (все още кмет на София) и нейния антураж. Впоследствие всички проекти за София, които представи екипа ми с мое участие, бяха с лека ръка отхвърлени.

Чух и гледах редица интервюта, включително Вашето и на директорката на INTERNATIONAL PLOVDIV JAZZ FESTIVAL (който аз основах и ръководех под името PLOVDIV JAZZ EVENINGS). В тези интервюта дори не се спомена моето име?! Миналата година навърших 80 години и не получих нито един ред поздравление от Община Пловдив. Не бях поканен и на тържественото откриване. Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин.

Като гражданин твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на Пловдивската култура, затова:

ОФИЦИАЛНО СЕ ОТКАЗВАМ от званието “Почетен Гражданин на Пловдив”.


Още от категорията

Работилница за плетени картини в читалището в Лилково

Тази събота от 17.30 часа, в читалище „Родопска искра 2020“ в село Лилково, е началото на работилничката “Нишка по нишка“. Водещ на събитието е Венцислава Великова, творец и утвърдил се писател. От 2010-та година тя прави изкуство с текстил и конци. В произведенията й намират място керамиката, камъните, дървото, сухите треви, раковините и..

обновено на 17.08.22 в 18:05

45 000 лв. за проекти в Ситово, Лилково и Белащица

Читалищата в Ситово, Лилково и Белащица спечелиха финансиране от Национален фонд „Култура“. Трите културни средища от община „Родопи“ са одобрени за финансиране по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. НЧ „Родопски напредък 2019“ в село Ситово ще получи 14 997 лева за проекта „Бабината..

обновено на 17.08.22 в 15:51

Великите европейци - Мефистофел, първа част

Той не е точно велик европеец, но е митологичен плод на великия европейски дух, общ за всички народи от континента.  „Не дърпай Дявола за опашката“ е прекрасен съвет. Пробвал съм - знам. Но как може да нанася реални удари един измислен образ, олицетворение на Злото в религиите, един типаж в изкуството, персонифициран, за да прави интересни..

публикувано на 17.08.22 в 10:21

Intelligent Music Project започва турнето си от Пловдив

С концерт на Античния театър в Пловдив започва турнето на българската рок група “Intelligent Music Project”.  На сцената ще излязат вокалиста на Rainbow Рони Ромеро, Стоян Янкулов – Стунджи, Славин Славчев, Бисер Иванов, Иво Стефанов, Боби Косатката, Самуел Ефтимов, Лина Никол и Димитър Сираков. Седмият албум на групата “Unconditioned” ще бъде..

публикувано на 17.08.22 в 08:22

IMP и Рони Ромеро ще разтърсят Пловдив на 17-ти август

Световноизвестният вокалист на „Рейнбоу“ Рони Ромеро и супергрупата на д-р Милен Врабевски "Intelligent Music Project" отново ще разтърсят Пловдив. Концертът е на 17 август на сцената на Античен театър. С него се поставя началото на лятното турне на бандата. В интервю за Радио Пловдив създателят на групата доктор Милен Врабевски, който е..

обновено на 16.08.22 в 09:32