Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли обвинен кметът на Сопот за злоупотреби?

Снимка: БГНЕС

Окръжна прокуратура Пловдив е на финала на досъдебно производство срещу две длъжностни лица от Община Сопот, за които има съмнения, че са злоупотребили с над 6 и половина милиона лева публични средства и предстои евентуално привличане на обвиняем. Това съобщи за Радио Пловдив Борис Ячев, председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание. Тя е получила няколко сигнала като последният е от вчера. В сигналите е цитирано името на кмета на Сопот Деян Дойнов. Информира Екатерина Костова.

Първият сигнал до  Комисията за неправомерно изразходване на публични средства в Община Сопот е постъпилип миналия октомври. Последвал е още един през февруари тази година. Сигналите не са анонимни, подписани са от Инициативен комитет, с предствители на който Борис Ячев се е срещал в качеството си на председател на антикорупционната комисия. Последният сигнал е от вчера и е от общински съветници от различни политически партии.

 Борис Ячев: В сигналите се твърди, че през декември 2015 и в първите месеци на 2016-та година в Общината са постъпили свежи пари в размер на 6 милиона и 600 хиляди лева, с които трябва да бъдат ликвидирани задължения в размер на 5 и половина милиона до края на 2015-та. Това са задължения на Общината по т.н. корекции, които бяха наложени със санкции по линия на ЕС за различни екологични проекти. В сигналите се твърди, че част от тези свежи пари са изразходени неправомерно, отклонени са в други посоки.

От Комисията изпращат инфоирмация по сигналите до Агенцията за държавна  финансова инспекция и в резултат на проверка оттам са състаени 14 акта за административни нарушения на две длъжностни лица. По тях най-вероятно те ще бъдат глобени, каза Ячев.По случая от края на 2017-та работи и Окръжна Прокуратура Пловдив. Оттам са уведомили Комисията в Парламента, че образуваното досъдебно производство върви към финал и предстои евентуалното привличане на обвиняем. На въпрос дали това е кметът Деян Дойнов, той отговори:

Дали срещу него ще бъде повдигнато обвинение ще стане ясно след като прикл'чи досъдеббното производство. Сигналите на жалбоподателите цитират неговото име.  

По случая има и образувано досъдебно производство от Специализираната прокуратура.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50