Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще бъде ли обвинен кметът на Сопот за злоупотреби?

Снимка: БГНЕС

Окръжна прокуратура Пловдив е на финала на досъдебно производство срещу две длъжностни лица от Община Сопот, за които има съмнения, че са злоупотребили с над 6 и половина милиона лева публични средства и предстои евентуално привличане на обвиняем. Това съобщи за Радио Пловдив Борис Ячев, председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание. Тя е получила няколко сигнала като последният е от вчера. В сигналите е цитирано името на кмета на Сопот Деян Дойнов. Информира Екатерина Костова.

Първият сигнал до  Комисията за неправомерно изразходване на публични средства в Община Сопот е постъпилип миналия октомври. Последвал е още един през февруари тази година. Сигналите не са анонимни, подписани са от Инициативен комитет, с предствители на който Борис Ячев се е срещал в качеството си на председател на антикорупционната комисия. Последният сигнал е от вчера и е от общински съветници от различни политически партии.

 Борис Ячев: В сигналите се твърди, че през декември 2015 и в първите месеци на 2016-та година в Общината са постъпили свежи пари в размер на 6 милиона и 600 хиляди лева, с които трябва да бъдат ликвидирани задължения в размер на 5 и половина милиона до края на 2015-та. Това са задължения на Общината по т.н. корекции, които бяха наложени със санкции по линия на ЕС за различни екологични проекти. В сигналите се твърди, че част от тези свежи пари са изразходени неправомерно, отклонени са в други посоки.

От Комисията изпращат инфоирмация по сигналите до Агенцията за държавна  финансова инспекция и в резултат на проверка оттам са състаени 14 акта за административни нарушения на две длъжностни лица. По тях най-вероятно те ще бъдат глобени, каза Ячев.По случая от края на 2017-та работи и Окръжна Прокуратура Пловдив. Оттам са уведомили Комисията в Парламента, че образуваното досъдебно производство върви към финал и предстои евентуалното привличане на обвиняем. На въпрос дали това е кметът Деян Дойнов, той отговори:

Дали срещу него ще бъде повдигнато обвинение ще стане ясно след като прикл'чи досъдеббното производство. Сигналите на жалбоподателите цитират неговото име.  

По случая има и образувано досъдебно производство от Специализираната прокуратура.  


Още от категорията

Новите анти ковид мерки са в услуга на банките

„Действително има преход към възстановяване на икономиката. Хората започнаха постепенно да се връщат към нормалния си начин на живот и ритъма на потребление от преди кризата. Ако направим сравнение с предкризисната 2019 г., все още сме далеч от тези предкризисни нива. В Германия тярхото индустриално производство е с около 8% под това от 2019, в..

публикувано на 24.06.21 в 12:23

Македонците съзнателно се изолират от България

  „От думите на Зоран Заев, че всички европейски държави били крайно недоволни и гневни, че  България не пуска Македония в ЕС, излиза, че ЕС ляга и става, закусва, обядва и вечеря първо с македонския проблем и с това, дали България ще пусне Македония в ЕС. Това не е вярно. Има някои страни, които имат някаква абсурдна мотивация да изразяват от..

публикувано на 24.06.21 в 11:00

Да съхраняваме тракийското наследство като цялост

"От доста време участвам в този най-висок  форум за траколожки изследвания, организиран от ТРАКАРТ и винаги в него се изнасят новости, което е най-прекрасното в организирането на подобен фестивал и в тях  проличават най-актуалните проблеми на тракологията".Това заяви доц. д-р Веселина Вачкова. По думите й, трябва да възприемаме науката..

публикувано на 24.06.21 в 10:16

350 електрически тротинетки тръгнаха в Пловдив

350 нови електрически тротинетки са вече на разположение на пловдивчани на различни локации-  част от които Централната зона, кварталите „Мараша“ „Кършияка“, зоната около ЖП гарата и всички университети. На страницата на Общината са  посочени позволените територии за паркиране и придвижване, както и правилата за ползване. Всички велоалеи в..

публикувано на 23.06.21 в 16:23
Столипиново живее на улицата

Столипиново с вяра в Бог и недоверие към ваксините

Хората в Столипиново са наплашени от ваксините срещу COVID-19, но една част, макар и по-малката, са склонни да се имунизират, ако бъдат убедени, че това е в полза на здравето им. Това показа анкета на Радио Пловдив на място след като служебното Министерство на здравеопазването лансира идеята си да разпространи чрез популярни сред ромите личности и..

обновено на 23.06.21 в 16:17