Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъчната амнистия на мюфтийството е задължителна


Парламентът одобри на първо четене амнистията на неплатените публични задължения на вероизповеданията до 31 декември 2018 г., които са 8 267 000 лева. От тях 8 106 000 лева са на Главното мюфтийство, а останалите 160 хиляди лева на БПЦ.

Борислав Цеков – доктор по Конституционно право и член на Правния съвет към президента Румен Радев смята, че приетите днес промени в Закона за вероизповеданията са част от решението на стратегическия за държавата ни въпрос дали ислямското вероизповедание да бъде независимо от външно финансиране и вмешателства. 

Той припомни, че промените не са изненадващи, а следват  инициативата на президента Радев и решение на КСНС от май 2017 година. 

Те бяха предизвикани от доста сериозните данни, които са в ДАНС и в Дирекцията по вероизповеданията, че имамите у нас получават заплатите си от турската държава - Дианет. С ескалацията на радикалния ислям и завишените изисквания за контрол над външното финансиране се предприе идеята за промени в законодателството. За съжаление в Народното събрание нямат капацитет да изведат до край идеята. 

Приетите поправки днес юристът обясни с пропуските, направени при промените миналата година в Закона за вероизповеданията, с които им се отпуска държавна субсидия, но не е записано как тя ще се изплаща при неплатени задължения.

Това са въпроси от държавно естество, а политиците трябва да са по- внимателни. Хора, които хал хабер си нямат от вероизповеданията, от отношенията държава – вероизповедания, от спецификата, проблемите, съвременните предизвикателства опорочават това решение, което трябваше да се вземе без много приказки. Така направиха преди време в Холандия и Швейцария. Само при нас това се превръща в скандал.

Цеков заяви, че ако президентът поиска мнението му по този въпрос ще препоръча да не се налага вето върху поправките. 

Въпросът засяга националната сигурност и така не се обезсмисля цялата промяна в Закона за вероизповеданията, която бе направена миналата година. С приетите поправки мюсюлманската общност няма да зависи от правителствените и разузнавателни служби на Турция. Тамошната дирекция по вероизповеданията /Дианет/ е доста интересен хибриден орган, който съчетава не само административни, но и разузнавателни функции. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29