Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звънци на кукери на Главната стартираха Сирни Заговезни в Пловдив

Българи, арменци и руснаци честват заедно празника в Пловдив

Снимка: Антоанета Петричанска

Кукерски игри, арменски и руски традиционни обичаи ще видят пловдивчани и гостите на града на днешното съвместно отбелязване на Сирни Заговезни в Пловдив. 

Празникът се чества както от българската, така и от руската и арменската общности. Организатори са фондация "Заедно" и читалище „Захари Стоянов“. 

Снимка

Кукерите от Раковски с атрактивни маски ще гонят злите сили по Главната улица.

На сцената „Ядрото“ в квартал Капана ще се представят обичаите, с които се отбелязват края на зимата и началото на земеделската нова година. Децата от всички общности могат да се включат заедно в традиционните за старите българи и арменци игри, свързани с „хамкане“ на халва, както и да опитат от вкусните руски палачинки. Възрастните ще прескачат огъня за здраве.

Събитието е част от проекта „Да посрещнем пролетта заедно“, който се изпълнява с подкрепата на Община Пловдив и е включен в културния календар на града през 2019 г. 

Масленица е един от най-веселите старинни руски народни празници,  който символизира сбогуването със зимата и тържественото посрещане на пролетта. Смята се, че той води началото си от славянските племена, които прославяли своя бог на плодородието Велес. В древността руснаците го наричали и „Комоедица“ от „ком“ - името на мечките, които първи „подушвали“ пристигането на пролетта. Неизменна част от руската „Масленица“ са вкусните „блини“ – символ на Слънцето. В наши дни се счита за голям късмет, ако туристите попаднат случайно на честването на този руски празник, а една от най-големите атракции за всички е ритуалът с паленето на сламена кукла. Огънят се прескача за сила и здраве, както повелява и българският обичай.

Пун Парегентан се свързва и със 7 морални човешки ценности. Арменската символиката на празника ни води в Райската градина и разказва за безгрижния живот на Адам и Ева. Арменският народ отбелязва този ден с пищни празненства и изобилни трапези. Всички си ходят на гости, организират се улични карнавали. Специално за деня се приготвят ориз със сушени плодове и много масло, традиционни таханови хлебчета и гевречета със сусам и мед.

Снимка







Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жълт код за горещо време

Жълт код за опасно високи температури е в сила за утре за Северна, Централна и Южна България. Предупреждението е в сила за 18 области на страната. Там се очаква температурите да са между 32 и 37 градуса. 

обновено на 11.08.24 в 08:11

Леки промени в цените на основните храни

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, за трета поредна..

публикувано на 11.08.24 в 08:09

Пуснаха водата на Велинград

В късния следобед а варията по довеждащия водопровод " Лепеница" във Велинград бе отстранена.  Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод От общината посочиха, че водоподаването към Пречиствателната станция постепенно се възстановява.  Поетапно се нормализира и подаването на вода към абонатите. Повече от 24 часа голяма..

публикувано на 10.08.24 в 16:47

Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод

Втори ден жители на Велинград са без вода заради авария на главния довеждащ водопровод „Лепеница“ към Пречиствателната станция на града. Аварията е станала в тежък пресечен терен на 150 метра в гората. Заради спецификата на терена изкопните работи се извършват изцяло на ръка, както и пренасянето на тръби и уреди.  Правим всичко възможно да..

публикувано на 10.08.24 в 13:01

Вълна от катастрофи по АМ "Тракия" край Пловдив

Само до обяд в пловдивския участък на автомагистрала "Тракия" стана общо 6 катастрофи, съобщиха от пловдивската полиция. Освен първоначалното произшествие, станало около 8.30 ч., при което автомобил се е блъснал в мантинела в района на 150 км на магистралата, наблизо са настъпили още пет катастрофи.  Катастрофи край Белозем затрудниха трафика по..

публикувано на 10.08.24 в 12:45