Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показаха го в Пловдив!

| обновено на 12.03.19 в 07:42

Новите изтребители Ф-16 могат да пристигнат у нас  най-рано през 2023 година,  при условие, че правителствата на САЩ и България успеят да постигнат окончателна договореност до този юли, заяви в Пловдив Джеймс Робинсън, представител на корпорацията Локхийд Мартин, производител на самолетите.  

Техен екип представи качествата на последния модел Ф-16 Блок 70,  осем машини от който се очаква да бъдат закупени от българска страна.  Това е най-новата разработка на компанията, за която вече има заявки от България, Словакия и Бахрейн, посочи Джеймс Робинсън.  

При постигане на междудържавно решение, компанията веднага осигурява възможност за обучение на български пилоти в американските авиобази. То продължава между девет месеца и една година, като в първия период летците ще усвоят цялата летателна подготовка с Ф-16, а в останалите три месеца на  свой ред  ще бъдат обучени  за инструктори на другите български пилоти при завръщането си. 

Производителят гарантира осем хиляди часа  безсервизно ползване, което прави този самолет значително по-евтин за поддръжка от останалите аналози, каза Робинсън.  Тази версия на Ф-16 е най-добрата до момента и осигурява най-успешни показатели за бойни и патрулни мисии, полезен товар, таван и радиус на действие, здравина на корпуса и последно поколение оръжейни системи за насочване и самоотбрана,  включително „снайперско“ прицелване, изтъкна представителят на концерна, самият който е бил дългогодишен пилот на такъв изтребител.  

Усъвършенстваната му радарна система може да проследява едновременно до 20 наземни и въздушни цели,  след което автоматиката сама подбира най-подходящото оръжие за поразяването им, разказа експертът. 

Той наблегна и на друго значимо предимство пред останалите машини от този клас – уникална система за избягване на сблъсък със земята.  Това е специален софтуер, който сработва в случай че при претоварване или  друга причина пилотът е в безсъзнание или временна неспособност да управлява самолета. 

Тогава изкуственият интелект поема управлението и дори при стръмно високоскоростно  пикиране към земята, може да го изравни,  след това отново да издигне на безопасна височина и с да продължи полета с подходяща скорост, избягвайки катастрофа.Така системата в продължение осигурява време на пилота да се възстанови и отново да поеме контрол, обясни Джеймс Робинсън.  

По думите му, в случай на постигната договореност, корпорацията ще насочи инвестиционен интерес за съвместни дейности по поддръжката на самолетите с български фирми от този сегмент. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Двата чешки хеликоптера за борба с пожарите са на летище "Пловдив"

Двата хеликоптера от Чехия кацнаха на летище Пловдив. Те ще се включат в борбата с огъня утре, тъй като полети се извършват в светлата част на денонощието, съобщи в ямболското село Воден главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села Вчера..

публикувано на 17.07.24 в 21:18

Дълго поле е новата огнена точка в община Калояново (обновена)

Малко след 21 часа бе отворен пътят за Карлово в района на калояновското село Дълго поле. Той бе затворен заради задимяване преди разклона за гара Калояново, причинено от пожар на стърнища от двете страни на пътя и около жп   линията. Огънят е локализиран от два противопожарни екипа.  Близо два часа движението към Карлово се отбиваше през село..

обновено на 17.07.24 в 20:03

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

обновено на 17.07.24 в 20:02

Потушен е пожарът край Стрелча, над Сестримо е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно изгасен , съобщиха от МВР - Пазарджик.  В късния следобед бяха потушени последните локални огнища, но дежурни екипи на пожарната ще останат на дежурство през цялата нощ.  Доброволци и служители на гоското стопарство също ще останат на място. Огънят бушува две денощия, изгоряха около 400 декара горски площи. Пожарът,..

публикувано на 17.07.24 в 20:00

Овладяха пожара край Отец Паисиево, няма опасност за Пролом

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново, е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не прехвърля тези..

обновено на 17.07.24 в 17:22