Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премиера на филм за Третото българско царство в ГДК

| обновено на 12.03.19 в 10:08

Премиерният документален филм „Deus Nobiscum/Съ Нами Богъ“, посветен на Третото Българско Царство  със специалното участие на Симеон Саккобурготски  ще бъде представен в Градския дом на културата в Голяма  конферентна зала. 

Поредицата от пет филма по 40 минути  ще се излъчи със свободен вход  в две поредни вечери днес и утре.  Днес на  12 март са  първите 2 серии с начало 17.30 часа. Това са „Третата държава. Възкресение на изток“ и „Любимото дете на Европа – Князът на обречените“.  

На 13 март - сряда, отново от 17.30 часа, зрителите ще гледат другите 3 серии - „Царят, императорите, Рим – бдението“, „Баща срещу син, син срещу баща – държавата“ и „Два пъти кръщаван, два пъти погребван – монархът“.  Част от филма е сниман в Пловдив. Освен в България, снимките са правени в Света гора (Халкидики, Гърция), Сан Стефано (Истанбул, Турция), Двореца Бъкингам (Лондон, Великобритания), Двореца Шьонбрун (Виена, Австрия), във Верона (Италия) и редица други места, пряко или косвено свързани със съдбата на България в периода 1878-1946 година. 

На прожекцията в Пловдив ще присъстват режисьорът и продуцент Степан Поляков, композиторът Митко Щерев и член на екипа, които ще отговарят на въпроси на зрителите. Началото е в  17.30 ч.   

Степан Поляков е писател, пътешественик, телевизионер, крийетив директор на първата българска приключенска телевизия – “Травъл”. Автор и продуцент на над 50 документални филма, снимани из цял свят. Един от създателите на предаването “Другата България”. 

Автор на девет книги, между които “Viva la Revolucion!”, в която представя в необичайна светлина Фидел Кастро, брат му Раул и тяхното обкръжение, „Нежна революция Ltd." за студентските стачки и Града на истината в България през 1990-а, „Краят на последния Бог”, „Приказки от Гвинейския залив”, и поредицата трилъри „Смъртта лети”.

Интервюто с режисьора Степан Поляков е в звуковия файл.

Още от категорията

Великите европейци - "Монти Пайтън"

Коя е най-глупавата група в света? Според някои - „Кингстоунските полицаи“ от зората на нямото кино, които създават хаос насред хаоса. Други обаче сочат „Монти Пайтън“, банда британски идиоти от 70-те години.  Те се излагат цели 4 години по ВВС с „Летящият цирк на Монти Пайтън“, както и с няколко филма. Но аз намирам „Монти Пайтън“ не за..

обновено на 14.04.21 в 17:22

Модернизират награда "Пловдив"

Фирмата-изпълнител на проектирането на Небет тепе и Източната порта започва работа след подписването на договорите преди дни и общината не се забавя със сроковете. Това съобщи зам. кметът по култура на Пловдив Пламен Панов.  По думите му „Самият проект,  както е финансиран по Оперативната програма, той е с отложен срок. Релано ще започне да се..

публикувано на 14.04.21 в 12:56

Реставрират Мулдавския манастир с 1 млн. лв.

Правителството отпусна 1 076 340 лв. за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в община Асеновград. Манастирът е основан през 14-ти век и е паметник на културата с национално значение, но преди време там избухна голям пожар и възстановителните дейности още не са приключили.  „Започнали сме, много сме напреднали, но..

публикувано на 14.04.21 в 10:51

Отбелязваме 200 години от рождението на Г. С. Раковски

Пловдив се покланя пред делото на Георги Стойков Раковски в деня на 200 годишнината от неговото рождение. Честването ще започне с тържествен ритуал пред паметника в Цар Симеоновата градина, където слово ще поизнесе кметът Здравко Димитров. На алеята до паметника ще бъде открита и фотодокументална изложба под надслов „Мечтател безумен,..

обновено на 14.04.21 в 10:41

OPERA OPEN с четири премиери - на Античния и Бунарджика

Един от най-разпознаваемите извън България културни фестивали на Пловдив – OPERA OPEN – се готви за среща с публиката след почти една година тишина на сцената заради COVID-19. Днес ръководството на Държавната опера под тепетата представи програмата му, наречена „амбициозна“ от музикалния директор Диан Чобанов заради 4-те премиери.   И..

публикувано на 12.04.21 в 15:58