Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

СФФ в Пловдив стартира с "Щастливеца Пер"

С продукцията „Щастливеца Пер“ стартира София филм фест в Пловдив.

Носителят на 3 Оскара филм „Зелената книга“ идва на „София филм фест в Пловдив“. В продукцията участва и Димитър Маринов, българският актьор, който развя трикольорно флагче на церемонията при получаването на наградата.

Друг акцент на кинофеста е най-новият филм на датския режисьор Биле Аугуст „Щастливеца Пер“. Сценарият на продукцията е по едноимения роман на датския нобелов лауреат Хенрик Понтопидан, публикуван през 1904 г., а 100 години по-късно – през 2004 г. е официално обявен за важна част от датското културно наследство. Романът е издаден и в България от издателство „Персей“.

Специален гост на фестивала в Пловдив ще бъде режисьорът Биле Аугуст.

И друг филм с участието на нашумелия в последните дни актьор Димитър Маринов е включен в програмата на феста – това е „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов, създаден по едноимения разказ от сборника на Мирослав Пенков „На Изток от Запада“, излязъл през 2011 г. първоначално в Съединените щати. В главните роли са Руши Видинлиев и японката Кики Сугино.

Пловдивска следа има в новия филм на немския режисьор Файт Хелмер „Сутиенът“. Главната женска роля е поверена на пловдивчанката Ирмена Чичикова, а мъжката роля – на сръбския актьор Мики Манойлович, който ще гостува в Пловдив. Това е актьорът, който познаваме от „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“.

В афиша на феста е включен още провокативният филм на Фатих Акин „Златната ръкавица“, както и продукцията на датския режисьор Ларс фон Триер „Къщата, която Джак построи“. По ирония на съдбата и двата филми разказват за серийни убийци.

14-ото издание на „София филм фест“ се провежда от 13 до 24 март в Лъки Дом на киното.


Още от категорията

В Джумая джамия откриват етно библиотека

Библиотека с книги, дарени от всички общности в Пловдив, ще бъде открита днес в Джумая джамия. Специално за целта е отделено помещение до самия вход на джамията, което ще работи и като книжарница. Най-богатата колекция ще е от книги на турски автори. Издания на Главно мюфтийство на български език, списания на българо-турския литературен клуб, както..

публикувано на 27.02.20 в 10:39

"Истински истории за духове"

Две пловдивски читалища Народно читалище "Иван Вазов-1904г. " и "Назъм Хикмет - 1922г." представят книгата "Истински истории за духове"на писателя  Петър Стефанов, доктор на икономическите науки от Варна.  Това е четвъртата книга в областта на парапсихологията на доктор Стефанов. Макар и издадени в рамките само на две години книгите на..

обновено на 27.02.20 в 09:46

ВМРО бие тревога за Hills of Rock

 „Напът сме да изгубим един от знаковите за Пловдив фестивали „Хилс ъф рок“, алармират от ръководството на ВМРО в Пловдив. „От исканите от организаторите 450 хил. лв. Фондация „Пловдив 2019“ по програма „Наследство“ е отрязала тази сума със 100 хил. лева“ – сигнализира общинският съветник от ВМРО Стефан Послийски. „Въпреки че се дава..

публикувано на 26.02.20 в 12:13

Великите европейци - Лудвиг ван Бетовен, втора част

Лудвиг ван Бетовен се установява във Виена през 1792. Заниманията с Хайдн обаче са до голяма степен разочарование и за двамата.  Бетовен скоро разбира, че Хайдн няма на какво повече да го научи, а Хайдн се дразни от чепатия стил на ученика си, който гледа повече да нарушава правилата на композиране, отколкото да се придържа към тях. И е..

публикувано на 26.02.20 в 10:09

Останки от хамам и кукерски маски в Етнографския музей

В Етнографския музей ще бъде официално представено най-новото откритие в двора на музея –хамам от османския период (XVI – началото на XVIII век). Той беше разкрит при фасадната реставрация на сградата през 2017 г. Проучването показа, че по време на изграждане на къщата на Аргир Куюмджиоглу (1847 г.) сградата на хамама е била вече полуразрушена...

публикувано на 26.02.20 в 07:38