Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелените площи в Пловдив са два пъти по- малко от заложените в ОУП

Важно е да се запази категорично незастроената площ до хотел „Санкт Петербург“, за което протестират хората. Това каза  народният представител от Обединени патриоти Славчо Атанасов. Той заедно с негови колеги от НФСБ разкритикува работата на община Пловдив за запазване на зелената система. 

Бившият кмет на града каза, че според него общината трябва да изкупи от собственика територията и да гарантира парка да остане зелена площ, защото това е желанието на хората.  Атанасов също даде пример, че по евростандарти  на човек трябва да се падат по 20 кв.м зелена площ, а в Пловдив тя е от 3 до 6 кв. м. 

Пловдив трябва да разполага с 632 хектара зелени площи по последния приет Общ устройстевн план, но 333 хектара нямат реализация и не се отнасят към зелената система.  От партията посочиха, че в Пловдив е добре да се засаждат чинари, кестени и липи, а не палми. Особено обезпокоително е, че тук няма регистър на зелените площи от септември 2017 година, изтъкна депутатът. 

По думите му новият Общ устройствен план се изготвя на тъмно и не се консултира с изявени специалисти. Какво е състоянието на зелените площи в Пловдив ще попитат кмета Иван Тотев на следващата сесия от групата общински съветници от Патриотичен фронт, обеща председателят Слави Георгиев. 

Той разкритикува работата на общинската фирма „Градини и паркове“, които са се превърнали според него на дърводобивно предприятие и извършва масова сеч в Пловдив. Георгиев даде пример с изсичането на дърветата по бул. “Марица“, които не се заместват с нови. 

От НФСБ казаха, че е напълно излишно да се дават близо 5 млн. лева за изграждане на парк до село Оризари на река Първенецка, защото ефект може да има след 10-15 години за Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

публикувано на 20.07.24 в 22:20

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43