Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив пази това, което наричаме цивилизация


Елен Карер д'Анкос е един от най-известните съвременни френски историци.  Тя е първата жена пожизнен член  на Френската академия на науките. Била е евродепут и консултант  по политическата визия на отношенията на Франция  с други държави, включително и славянския свят.

Тя гостува   в Пловдив по повод предстоящия  Международен ден на франкофонията. Отдели време и за журналистите и сподели какво мисли  за Пловдив и цивилизацията, за Русия и  Европа. 

След като разгледа Къщите Ламартин и  Клианти,  на Античния театър, Елен Карер д,Анкос, която идва за първи път в Пловдив, сподели, че е очарована, но не изненадана,защото е чела възхищението на Ламартин от изключителния Пловдив. Това,което  вижда днес в Пловдив определи като запазено минало,което същевременно е  и живо, това е като  брак  между минало и настояще, това е, което наричаме цивилизация.

През ХХ век имаме навика да правим всичко бързо. Днес се живее ускорено. Хората са загубили смисъла на историческата дълбочина. Но не всичко е еднакво. Не всичко е едно и също. Обаче, човек трябва да се спира и да погледне всичко това - потапяне в миналото, в цивилизацията, което е Европа.                                          

Историчката каза още ,че е очарована от домакинството на Пловдив като ЕСК, но може да имате голям проблем, трябва да се канализира това, което се случва, за да не стане безпорядък и панаир. 

Пловдив предлага една историческа концепция за връщане и схващане на културата. Затова се радвам,че сте ЕСК.

Като историк, който прогнозира разпадането на Съветския съюз,   в съвременната ситуация, тя  определя отношенията  между Русия и Европа   като  важни за бъдещето на ЕС, защото  Русия е мост Европа и Азия, която е новата световна сила.

Създаването на Европа е  миракъл,чудо, казва още д,Анкос, но  не се наема да прогнозира бъдещето. Пожелава силна Европа, за което много важни са предстоящите евроизбори. Защото Европа има нужда да се замисли, да размисли за себе си...

Отношенията между Европа и славянския свят,  след влизането в ЕС на някои славянските държави, благодарение на историческите и културни връзки, е постигнато  политическо равновесие. Но не винаги е така. Например Полша, която е много близща с Франция, при някои политически различия, културата и историята не помагат.   А  познаването на историята, а не да се живее, като че ли всичко започва от днес,  дава най-точните съвети. Историята дава съветите.


Интервюто с Елен Карер д,Анкос е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" - какво свърши за 21 г. Сдружение "Свети Димитър"

На днешния ден преди 21 г се създаде сдружението "Свети Димитър" в Пловдив, уникално като идея и единствено като статут. Какво свършиха Димитровците за 21 години? И защо сдружението се скачва с другото ни битие като опозиция?  Гост на "Срещите" - инж. Димитър Георгиев, инициатор и председател на сдружение" Свети Димитър". Чуйте цялото предаване в..

обновено на 19.10.24 в 10:17

Отбелязват 25 години от поредицата "Умно село"

25-та годишнина от създаването на поредицата „Умно село“ ще бъде отбелязана в Галерия „Червеното пони“ в Стария град. Събитието включва прожекция на 20-минутен филм, премиера на дилогията "Моите хора" и среща със специалните гости – актьорът Стефан Мавродиев и продуцентите Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов.   В две поредни..

обновено на 18.10.24 в 06:58

Панчо Панчев представя книга за Маноле

Премиера на книгата на Панчо Панчев „Маноле. От траките до наши дни“ ще се състои тази вечер в читалище „Шалом“ в Пловдив. Настоящото издание е резултат от многогодишно проучване на историята и бита в родното село на автора Маноле. Придружено е от интересен снимков материал и прецизно подбрани данни за икономическия, обществения и културния..

публикувано на 18.10.24 в 06:51

Илия Йончев открива изложба "Като дъжда на Маркес"

Изложба живопис на Илия Йончев се открива днес в пловдивската галерия „UPARK“. Художникът е нарекъл експозицията си „Като дъжда на Маркес“. „ В един от малкото дни, в които валеше през последните месеци, почувствах, че както навън мирише на дъжд, така и картините ми са наситени с дъжд и мъгла. И усетих, че рисувам по-леко в..

публикувано на 18.10.24 в 06:32

Роман за вината и изкуплението - "Американски триптих"

Новата книга на Людмила Калоянова - поет, писател и преводач,  романът „Американски триптих“, ще бъде представена в събота в Bee Bop Café в рамките на програмата Пловдив чете 2024 – ЕСЕН и Културния календар на община Пловдив. Тя излезе с печата на издателство „Жанет 45“. Людмила Калоянова живее в САЩ от 1990 г., където защитава..

публикувано на 17.10.24 в 11:04