Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва делото срещу д-р Иван Димитров

Колегите на д-р Димитров внасят в съда подписка в негова защита

| обновено на 19.03.19 в 08:15

В Окръжния съд в Пловдив стартира делото срещу д-р Иван Димитров, който в нощта на 2 март миналата година застреля влезлия да краде в гаража му Жоро Джевизов, по прякор Плъха. Обвинението срещу лекаря е  за убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Д-р Димитров е подсъдим и за притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешение. 

Припомням, че при първите разпити лекарят-рентгенолог в болница „Пловдив“ отричаше да знае нещо за убития. След това смени и няколко версии, но разследването установи, че е опитвал да прикрие фактите и накрая Иван Димитров направи признания. В негова защита няколко дни в Пловдив и страната  бушуваха масови протести с искания да бъде оневинен. След три денонощия в ареста, медикът бе освободен с мярка за неотклонение подписка. 

Ако Димитров бъде признат за виновен, може да получи присъда до 5 години затвор, а за незаконно притежаване на оръжие - от 2 до 8 години. 

Случаят предизвика обществен дебат за разширяване правомощията на гражданите в случай на самоотбрана, особено когато защитават живота и имуществото си.  Според Наказателния кодекс в момента се допуска неизбежна отбрана само, ако в жилището е проникнато с взлом или чрез насилие, както и ако отбраняващият се действа в състояние на уплаха и смущение. Юристи обаче коментират, че в такива случаи същността е в детайлите и затова в привидно близки казуси съдебните решения са различни. Днешното дело ще се разгледа в разпоредително заседание. 


Колегите на д- р Димитров от УМБАЛ-Пловдив направиха подписка в негова подкрепа. Тя ще бъде представена на магистратите от Окръжния съд. 

“Д-р Димитров работи в УМБАЛ-Пловдив от 2007 г. и до този момент ръководството на болницата е получавало единствено благодарности във връзка с неговата работа”, се казва в подписката. В нея е отбелязано, че след инцидента д-р Димитров продължава да изпълнява съвестно служебните си задължения като рентгенолог. Многократно е споменавал пред колеги, че съжалява за случилото се.

На първото съдебно заседание днес ще присъства и част от ръководния екип на лечебното заведение.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Момче се удави в язовир до Чоба

18-годишно момче се удави сутринта в язовир при село Чоба, община Брезово.  Тийнейджърът е влязъл в неохраняемото водохранилище, заедно с по-възрастен мъж.  Предстои да започне претърсване на водоема от водолази от пожарната.

публикувано на 16.07.24 в 13:50

Вечеря с дюнер прати четирима в Смолянската болница

Четирима души са хоспитализирани в инфекциозното отделение на смолянската болница, след като са консумирали дюнери от търговски обект в близост до училище в кв. Райково.  Натровените- двама мъже и две деца на 12-и 17-годишна възраст, са потърсили помощ снощи в Спешното отделение. По думите на приелия ги д-р Момчил Хубчев те вече са в добро..

публикувано на 16.07.24 в 13:16

Шофьор-нарушител подхвърли столевка на пътни полицаи

Шофьор на „Мерцедес“ подхвърли 100 лева на първомайски полицаи, за да не го глобят за нарушение на Закона за движение по пътищата, но униформените го задържали.  Полицейският патрул, извършващ линеен контрол на пътя, забелязал колата да нарушава правилата за движение, докато преминава през кръстовище в града.  Полицаите последвали мерцедеса и го..

публикувано на 16.07.24 в 13:10

Прокуратурата разследва пожарите в Средна гора

След като беше загасен пожарът в Средна гора, пловдивската районна прокуратура започна разследване на причините за запалването на над 20 000 декара горски, земеделски и други площи в общините Хисаря, Карлово и Калояново.  Образувани са досъдебни производства, а към момента се разпитват свидетели и се извършват огледи. Ще бъдат назначени..

публикувано на 16.07.24 в 13:03

Изтеглят пожарните екипи от Средногорието

Напълно спокойна е обстановката в Средна гора при селата Иван Вазово, Михилци до Хисаря. През нощта не се е разгаряло нито едно огнище от пожарите, обхванали района през последните няколко дни.  Затова  започва изтегляне на екипите на пожарната , но на място за наблюдение остават доброволци от селата. Това съобщи пред Радио Пловдив главен..

обновено на 16.07.24 в 12:05