Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите европейци - Ератостен


Ако попитам „кой е бащата на историята”, мнозина ще се сетят - Херодот. Колцина знаят обаче кой е бащата на географията? Името на Ератостен изобщо не е толкова известно, колкото човекът заслужава. А би трябвало, защото той не просто измисля думата „география”, но и пише първата книга с това заглавие. Но това далеч не е всичко. 

Ератостен дава голяма част от термините, които се ползват и днес, прави първата географска карта на целия познат тогава свят, при това с обозначени паралели и меридиани, които подпомагат коректното отбелязване на посоките и разстоянията. С други думи – градусната мрежа също е измислена от Ератостен. И точно тя му помага при най-забележителното му постижение – изчислението на обиколката на Земята. 

Да, Ератостен, не само пръв географ, но и водещ математик на своето време, изчислява тази обиколка, и то с висока точност. Съвременни източници, които ползват различни методики за транскрипция на неговото постижение, сочат отклонение на резултата от реалния едва между един и десетина процента. И пак с подобна страхотна точност, Ератостен изчислява наклона на земната ос. 

С географията обаче далеч не се изчерпват върховите научни постижения на Ератостен. В математиката той измисля алгоритъм за намиране на простите числа, наречен „решетка на Ератостен”. Самият Ератостен е особено горд с решението, което предлага на математическия проблем за квадратурата на куба и изобретява механично устройство, с помощта на което тя може да бъде пресмятана за всеки куб. Безценни са приносите на Ератостен също в астрономията и календара. 

Той изчислява доста точно разстоянията от Земята до Слънцето и Луната, оставя ни таблица с някои от основните параметри на около 700 звезди и изобретява тъй наречената „армиларна сфера” или сферичен астролаб, научен инструмент, който в следващите 1 800 години остава най-точният уред за изследване на небето и небесните тела. Изчислява също, че за по-голяма точност, на всеки четири години към календара трябва да се добавя по един високосен ден, тоест, измисля деня 29 февруари. 

Основава и науката „хронология”, като прави списък по години и разказва анекдоти за най-значимите събития в елинистичния свят от падането на Троя до своето собствено време. А ако на някого тези приноси на Ератостен изглеждат недостатъчни, ще добавя, че той е изследовател на музиката, древногръцката трагедия и сам пише поезия. Ако и това не стига, ще кажа, че е библиотекар на знаменитата Александрийска библиотека във времето на нейния разцвет.


Смята се, че Ератостен се ражда през годината 276 пр. н. е. в семейството на някой си Аглаос. Действието се развива в Сирен, Киренайка, днешна Либия. Икономиката на града има два стълба – развъждане на коне и отглеждане и търговия с местната билка „силифиум”, популярна в античността и като подправка, и като лекарство. Богатството позволява хората в Сирен да дават на децата високо образование и така е с Ератостен. 

Той първо учи в местния „гимназиум” четене, писане, математика, поезия и музика, после задълбава в науките при съгражданите си Калимах и Лизий, а накрая заминава за Атина, за да се превърне в човекът-енциклопедия, какъвто го познават всички. Там учи в школите на стоиците и циниците, но намира себе си при платониците. „Платоникос” се казва и първата книга, която Ератостен издава – изследване върху математическата основа на философията на Платон. В Гърция той пише и изтънчена поезия. Така постепенно името му се прочува и през 245 година фараонът Птолемей III го вика в Александрия, където го назначава за учител на децата си и библиотекар в най-прочутата Библиотека на света.


Ератостен е на 30, когато отива в Александрия. Той остава там завинаги и постепенно се издига в йерархията до главен библиотекар. По онова време библиотеката е в невероятен възход. Колко точно книги има в нея, не е ясно, но тя е най-голямата в античния свят. През годините бройката им се движи между 200 и 700 хиляди. Смята се, че накрая около 400 хиляди все пак са спасени от пожара и изнесени в Рим. 

Откъде обаче древните са изровили и събрали толкова много книги? Всъщност казвам книги за улеснение, но това реално са свитъци от пергамент или кожа. Голямо събиране на оригинали е паднало из целия познат тогава свят, но и голямо преписване. На всичкото отгоре, когато застава начело на библиотеката, Ератостен издейства от фараона специален закон - всеки кораб, акостирал в Александрия, е длъжен да предаде всички книги, които има на борда, за изучаване и преписване. Преписвачите са изключително бързи, но и толкова изкусни, та понякога на собствениците се връщат копията, вместо оригиналите и никой не забелязва подмяната. 

Освен това обаче библиотеката е нещо като огромен модерен университет. Освен местата за съхранение на ръкописи и стаите на преписвачите, там има зали за лекции, зали за дискусии, нещо като музейни части, пълни с артефакти, навсякъде се тълпят хора от цял свят, които търсят знанието и остават да живеят с години в града, за да го получат. Ератостен създава цял нов отдел, посветен специално на творчеството на Омир и плаща огромни суми, за да придобие автентични ръкописи от пиесите на тримата големи гръцки драматурзи – Есхил, Софокъл, Еврипид. Заради изключително обширните му познания и приносите му в толкова различни сфери, хората наричат Ератостен Бета. 

Някои смятат това за известно омаловажаване, приемат, че то значи - винаги втори, винаги след някой по-добър – казват те. Но от всичко, което знаем за Ератостен и дейността му, това просто не е истина. По-вероятна изглежда другата версия – че той е Бета, защото е човек, при това съвременен, а Алфа-та, както следва да се очаква, е запазена само за боговете и големите герои от древността. Така или иначе, Ератостен прекарва страхотни 50 години от живота си в Александрия и библиотеката, но накрая ослепява. Което го убива - буквално. Той нарочно спира да яде и на 80 умира от мъчителна гладна смърт. Не вижда смисъл да живее, щом не може да чете.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15

Изложба показва историята на пловдивския храм "Св. Димитър"

С изложба в Народна библиотека  „Иван Вазов“ Пловдив, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение  „Свети Димитър“, ще бъде отбелязана 20-годишнината от неговото създаване.   Експозицията се състои от десет пана, проследяващи  историята на..

публикувано на 18.04.24 в 06:35

Конференция представя изследване на българското село

Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски”, зала "Компас"...

обновено на 17.04.24 в 14:19

Великите европейци - Майка Тереза

Според едни тя е „майка”, според други – „мащеха”. Някои я смятат за ангел небесен, други я наричат „ангел от ада”. Мнозина броят спасените от нейното милосърдие, други мнозина – жертвите на нейната вяра. Каквото и да е отношението на всеки от нас обаче, всеки от нас веднага се сеща за кого говорим, щом чуе името Майка Тереза. Превод: Свети..

публикувано на 17.04.24 в 10:34

Среща с писателя Цанко Лалев в "Петното на Роршах"

Среща с писателя Цанко Лалев ще се проведе тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Разговорът за романа " Домът на пчелите " е по инициатива  на  Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив.   Цанко Лалев е автор на научнопопулярни книги за българска история и фолклор, както и на две стихосбирки. Първият му роман „Домът на пчелите“  излезе..

обновено на 16.04.24 в 10:02