Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки случай е индивидуален, апокалипсис с пенсиите няма

На този етап става въпрос само за хипотези. Нито една пенсия от началото на годината все още не е отпусната, за да могат да се правят преценки как ще действат новите правила. Това по никакъв начин не касае и получаващите досега пенсии, а само тези, които предстои да се пенсионират през следващите години, подчерта  председателят на  социалната комисия в НС д-р Хасан Адемов.

По думите му, промяната на формулата за изчисление засяга индивидуалния коефициент с идея за по-голяма обвързаност между  размера на пенсията и осигурителния принос.  За размера на пенсията обаче имат значение не само индивидуалният коефициент, но още и годините  трудов стаж, осигурителният доход, растящият всяка година осигурителен доход за страната.

За тези 31%, които в новия анализ на НОИ заявяват, че биха могли да получат по-нисък индивидуален коефициент, все още не означава, че  бъдат с намалена пенсия. Тя е продукт на няколко компонента.

Всеки случай е индивидуален и не може да се прехвърлят върху кохорти решения, взети в края на миналата година. Синдикатите заявяват, че няма проблем, но моят скромен въпрос е защо тогава предлагат промени в законодателството? Това издава неубеденост и  неувереност, в това, което бе прието по тяхно настояване.

За да отпадне притеснението, трябва да се върви в посока на това, което подсказа управителят на НОИ. Индивидуалният коефициент да се изчисли и по двата начина и да се вземе предвид по-благоприятният за съответния пенсионер.

Д-р Адемов подчерта още, че ако бъде предоставено право на избор със законова поправка, на хората трябва да бъде даден гратисен период около 5 години, за да се успокои напрежението и изолират злоупотребите с отчитането на трудовия стаж и осигуровките.  

Бъдещето на пенсионния модел е свързано с демографската картина, със състоянието на пазара на труда и на икономиката. Не можем да бъдем обаче с апокалиптична прогноза за състоянието на пенсионната система, защото зад нея стои държавният бюджет. Участието му през последните години от 2015 до тази година намалява с около 700 млн лв, което говори, че нещата не са толкова тревожни.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52