Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилата на Евлоги Георгиев в Карлово е аварийно укрепена

3
Снимка: БНТ

Приключи аварийното укрепване на вилата на най-големия български дарител Евлоги Георгиев в Карлово

120-годишната сграда е общинска собственост, но дълги години се рушеше. Тя се намира в непосредствена близост до вълнената фабрика, дарена от Евлоги Георгиев на карловци, която след приватизацията й през 90-те години също е оставена да се руши. 

Затова Националният инициативен комитет, създаден за честванията на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев, които ще са през октомври, стартира дарителска кампания.

Вилата на най-големия български дарител Евлоги Георгиев в Карлово се намира в подножието на Стара планина и е истинско архитектурно бижу. Построена е преди повече от 125 години и се намира непосредствено до вълнено-текстилната фабрика, която е дарена на карловци от Евлоги Георгиев. В сградата е живяло семейството на управителя на фабриката, по-късно е била детски лагер, а през 70-те и 80-те години на 20 в. там са били канцелариите на ВиК. Оставена без обитатели, вилата много бързо започна да се руши от атмосферните условия. Затова община Карлово, която е собственик на сградата, започна спешно аварийно укрепване, за да не се самосрути, разказа главният архитект Димитър Ахрянов.

По идея на френските архитекти от Екол дьо Шайо (най-големия институт във Франция, който се грижи за недвижимите културни ценности - старинни сгради и археологически обекти), които работят заедно с карловските си колеги, вилата трябваше да се укрепи със специални колани. В хода на работата обаче е възприет друг, по-евтин подход – за укрепване с дървена конструкция, добави арх. Ахрянов.

Другият знаков обект от наследството на дарителя Евлоги Георгиев в Карлово е вълненотекстилната фабрика, дарена на карловци през 1891 г. Идеята е била там да се трудят обеднелите семейства, оцелели след Руско-турската война, а с приходите да се издържа местната болница. През 90-те години красивата сграда, която е паметник на културата, е приватизирана, тъй като попада в активите на „Карловска коприна“ АД, и сега е в лошо състояние, допълни арх. Ахрянов

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов съобщи, че до началото на лятото ще бъде изготвен проект, който да бъде внесен в Националния институт за недвижимо културно наследство и общината със свои средства да реставрира фабриката.

Възстановяването на двата обекта, свързани с най-големия български дарител, е част от националната програма, посветена на честването на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и на 190 години от рождението на брат му Христо. Двамата са най-големите български дарители, предоставили средства за построяването на редица знакови сгради, сред които и Софийския университет. В ход е и национална дарителска кампания, подкрепена от вицепрезидента Илияна Йотова и държавни институции. Кулминацията на честванията ще бъде в началото на октомври. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20