Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Стрелча Стойно Чачов вече е обвиняем

| обновено на 21.03.19 в 15:19

Прокуратурата привлече като обвиняем кмета на Стрелча Стойно Чачов. Обвинението е за принуда – накарал общински служител да подаде молба за напускане без дата, като заплашил, че в противен случай веднага ще бъде освободен от работа.  От районната прокуратура в Панагюрище уточняват, че така кметът злоупотребил с властта си на  работодател, тъй като наредил въпросната молба да бъде входирана без знанието на служителя. 

При доказване на това престъпление законът предвижда до 6 години затвор. Чачов е с парична гаранция от 2 хиляди лева. Разпитите на свидетели продължават. Назначени са и експертизи по делото. Разследването е след подаден сигнал от един от служителите в общината, но става дума за 17 подписани молби за напускане без дата. 

Говорителят на пазарджишката прокуратура Пламен Пантов уточни, че на този етап няма да се иска отстраняването на Чачов от длъжност. Към момента са събрани доказателства за едно лице и по-нататък ще се прецени дали да се увеличи обема на лицата, спрямо които е упражнявана такава принуда или не, каза още Пантов.  

Благодарен съм, че го има това обвинение, за да може да се стигне докрай и истината да излезе наяве и да няма абсолютно никакви съмнение, коментира за Радио Пловдив Стойно Чачов. Нека прокуратурата си свърши работата, аз вярвам в нея и смятам, че ще постъпи по възможно най-правилния начин, каза още Чачов. По думите му обаче тези  проверки затрудняват работата на общинската администрация.   

Разследването трябва да приключи в двумесечен срок. 

Припомням, че още миналата седмица полицаи и прокурори претърсиха сградата на община Стрелча. Дни след това Чачов публично отрече да е упражнявал натиск върху служителите. Той обясни, че през 2016-та година се събрал с общинските служители и им съобщил, че ако някой не желае да работи в новия екип или не може да се справи, може да напише молбата си. Кметът бе категоричен че тези, които са ги подписали не са напуснали и не са уволнени, а  срещу тях не е упражняван натиск. Пред медиите Стойно Чачов определи акцията на полицията и прокуратурата като „бразилски сериал“. 

Стойно Чачов е единственият кмет на АБВ в страната. Той пое управлението на Стрелча след прекратяването на мандата на осъдения за изнасилване предишен градоначалник Иван Евстатиев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Снимката е илюстративна

Катастрофа затвори движението между Първомай и Поповица

Две коли се сблъскаха челно на изхода на Първомай в посока Поповица. Заради катастрофата, която е станала малко след 13 часа, движението в частта Първомай - Поповоца е затворено. Създадена е организация и полицейски екипи пренасочват трафика към други възможни маршрути -  към АМ „Тракия“ се преминава през селата Милево и Плодовитово, а към Пловдив –..

публикувано на 15.07.24 в 13:49

Държавата бави инвестиция за 100 млн. лв. край Пловдив

Депутатът от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев призова служебния премиер Димитър Главчев да съдейства за реализацията на крупна инвестиция край Пловдив, като помогне да се отстранят административните пречки.  „Да помогнем за изграждането на нов модерен завод за над 100 милиона лева, който ще създаде стотици работни места в Пловдив и региона - това е една от..

публикувано на 15.07.24 в 13:33

Блъснаха момче с тротинетка в Пазарджик

14-годишно момче с електрическа тротинетка е пострадало сериозно в Пазарджик, след като 47-годишна шофьорка го е блъснала с лекия си автомобил "Хонда".   Заедно с него на тротинетката се е возило и непълнолетно момиче. От удара е пострадало момчето, което е транспортирано и настанено в МБАЛ-Пазарджик с няколко фрактури в областта на лицето,..

публикувано на 15.07.24 в 13:31

Министър Запрянов откри новата писта в авиобаза "Граф Игнатиево"

С официална церемония в авиобаза "Граф Игнатиево" беше открита новата полоса. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16.  "Още 4 от общо 49 проекта за реконструкция на авиобаза "Граф Игнатиево" са от основна важност за приемането на изтребителите Ф-16 и имаме уверение, че до края на годината те ще бъдат завършени", каза..

обновено на 15.07.24 в 12:30

Лекари се борят за живота на катастрофирал моторист

Младежът се е блъснал в указателни табели за ремонт на моста на река Марица на бул. Васил Априлов. Алкохолната проба на 26- годишния мъж е отрицателна. Млад шофьор също е ранен, след като в село Бегово автомобилът му навлязъл в лентата за насрещно движение и след това се блъснал в ограда. 20- годишният младеж е с отрицателна алкохолна проба, но с..

публикувано на 15.07.24 в 12:30