Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Памет за тютюноработниците, опълчили се на комунистите

Демократична България дава началото на петиция за поставяне на паметен знак, обозначаващ първата масова стачка на пловдивските тютюноработници срещу тоталитарния режим през XX век.Това съобщи за Радио Пловдив Йордан Иванов, председател на ДСБ Пловдив, член на Демократична България. 

Той уточни, че идеята е плочата да се постави  в района на тютюневите складове след съгласие на община Пловдив. 

Протестът на тютюноработниците от пролетта на 1953 г. в Пловдив, е първият работнически бунт срещу комунистическата власт в Източна Европа след спускането на „желязната завеса“. Има загинали работници, борещи се за правата си, посочват авторите на петицията. 

В петицията може да се подпише всеки български гражданин онлайн или на хартия. Кампанията по събиране на подписи ще продължи до 30.04.2019 г. на адрес https://bit.ly/2usCSQg

След това Демократична България ще внесе подписката в деловодството на Общински съвет Пловдив и Община Пловдив.


Още от категорията

ДКК връща Иван Стоенчев във ВМЗ Сопот

Държавната консолидационна компания обяви, че предприема спешни мерки за оздравяване на дъщерните дружества. Сред тях е и ВМЗ Сопот. Извършени са промени в Съвета на директорите на оръжейницата, като в ръководството се връща и Иван Стоенчев.  Припомняме, че той пое ръководството в началото на тази година, а после беше освободен. Основен мотив за..

публикувано на 18.08.22 в 14:05

Арестуваха петима, пребили и ограбили мъж на Бунарджика

Пловдивчанин е бил жестоко пребит и ограбен при среднощна разходка в парка Бунарджика. Зловещият инцидент е станал около час след полунощ във вторник, когато на една от алеите бил пресрещнат от няколко  агресивни мъже, които изненадващо се нахвърлили върху него с ритници и юмруци, докато  човекът изгубил съзнание.   След като дошъл на себе си,..

обновено на 18.08.22 в 13:58

ВиК Пловдив е в добро финансово здраве

Освен това дружеството работи активно по всички големи проекти на територията на Пловдивска област. Това декларира управителят на дружеството инж. Огнян Кулишев пред областния управител на област Пловдив Ангел Стоев. Темата на работната им среща бе състоянието на ВиК мрежата като част от критичната инфраструктурав контекста на подготовката на..

публикувано на 18.08.22 в 13:58

В РЗИ вече правят безплатни тестове за ковид

В РЗИ Пловдив от днес се правят безплатни бързи антигенни тестове за ковид. Това съобщиха от инспекцията.  Не са необходими направления.  Изследванията могат да се правят от 9 до 16 часа в кабинет 1 на първия етаж.  До 11 часа  са преминали 8 души като тестовете на всички са отрицателни, съобщи д-р Милена Панайотова, директор дирекция "Надзор..

обновено на 18.08.22 в 13:38

Липсата на кворум провали избора на нов директор на УМБАЛ "Пловдив"

Извънредното общо събрание на акционерите на УМБАЛ „Пловдив“, на което трябваше да бъде сменен изпълнителният директор и да се избере нов съвет на директорите, се провали поради липса на кворум. Причината е, че Министерството на здравеопазването, което е принципал на болницата, не изпрати свой представител и така се блокира директорската рокада...

обновено на 18.08.22 в 13:38