Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЮНЕСКО връчва сертификат на национален парк "Централен Балкан"

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков ще връчи сертификат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО на национален парк „Централен Балкан“. Отличието ще получи директорът на парка Генчо Илиев по повод включването на буковите гори в парка като част от серийния европейски обект на световното наследство. 

Националният парк съхранява непокътнати голяма част от вековните букови гори на Европа. Територията на национален парк „Централен Балкан“ е разположен на територията на 6 общини, като най-голяма част попада в рамките на община Карлово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха кмета на Войнягово за продадена камина

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем кметът на карловското село Войнягово Тодор Танковски  за поредна злоупотреба, този път  с обществена собственост.  Според обвинението, младият администратор на Войнягово е отнел с колата си от пенсионерския клуб в селото печка – камина, елементи  за парна инсталация и строителни материали,..

обновено на 20.06.24 в 17:53

Касиерка в банка открадна 144 000 лева, подменила купюрите със зелена хартия

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняема 52 годишна жена кражба на над 144 хиляди лева от банка, в която е била касиер. Сумата е теглена в рамките на 4 години – от началото на 2020- та до април тази година.  Досъдебното производство е образувано по сигнал на ръководството на банката, след извършен вътрешен одит. До момента по..

публикувано на 20.06.24 в 17:51

Една четвърт от градските чешми в Пловдив не работят

36 градуса отчетоха термометрите в Пловдив днес на сянка, съобщиха синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. Градусите са далеч от температурните рекордите за това време, уточниха оттам. Няма и пострадали от жегата, казаха от Спешна помощ.  В същото време репортерска проверка показа, че в Пловдив има близо 100..

обновено на 20.06.24 в 17:24

Липсват автобуси по шест линии в Пловдив, глобяват двойно повече за климатици

Драмата не е само с климатиците, шест линии от градския транспорт в Пловдив са разбити, сутринта от 150 автобуса са излезли 120 , съобщи директорът на общинското предприятие "Организация и контрол по транспорта“  Георги Стоилов , като уточни, че линиите с  номера 99, 37, 29, 17, 27 и 113 работят с 85 процента от договорения брой автобуси...

обновено на 20.06.24 в 17:23

ОбС прие декларация за връщане на Панагюрското златно съкровище в Пловдив

Общинският съвет на Пловдив прие единодушно и с аплодисменти предложението на "Браво Пловдив" Панагюрското златно съкровище да се върне в Пловдив.  Пловдив отново си иска Панагюрското златно съкровище Темата обедини всички групи в общинския съвет и при гласуването нямаше нито против, нито въздъражли се.  Дебатите започнаха с изказването на..

обновено на 20.06.24 в 17:23

Свързани новини

НП "Централен Балкан" със сертификат на ЮНЕСКО

Национален парк "Централен Балкан" получи сертификат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. С него буковите гори в парка стават част от сериен европейски обект на световното наследство "Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа", това заяви Генчо Илиев, директор на Дирекция Национален парк "Централен Балкан"...

публикувано на 27.03.19 в 16:23