Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За пакета Мобилност са важни следващите два дни

Снимка: БГНЕС

„Сега трябва да говорим с колегите от транспортната комисия, за да не намерят компромиси в пакета Мобилност и да не го върнат следващата седмица отново“. Това каза в предаването Ден след ден на Радио Пловдив депутатът от ЕП Андрей Ковачев по повод върнатия законопроект, станал известен като Плана Макрон, и предизвикал протеста на транспортния сектор от България и от други източноевропейски страни.
      

Българският евродепутат коментира връщането тази сутрин на пакета в транспортната комисия на ЕП от неговия предеседателят Антонио Траяни  с думите, че той е използвал своето право да го направи при наличието на множество поправки. „Тук говорим за над 1600  поправки по трите доклада, това е прецедент“, подчерта Андрей Ковачев и допълни, че е изключително важно в следващите два дни какво ще направи Транспортната комисия.

"Ако тя намери компромиси и ги гласува, пакетът Мобилност ще влезе отново на минипленарното заседание в Брюксел следващата седмица", обясни процедурата Андрей Ковачев. По думите му българските евродепутати са направили много, успявайки над 1 година да отлагат този законодателен акт. 

Той подчерта, че българските евродепутати работят добре по темата с колегите им от Румъния, Полша, Унгария, Словакия, Португалия, Ирландия и с австрийските, които били на страната на нашата позиция. „Все повече имаме разбиране на колеги и от Германия. Работим и с колегите от Франция, Нидерландия, Белгия, Швеция“, допълни евродепутатът. Той е категоричен, че е важно да се запази интереса на всички, работещи в сектора, така че в това състояние пакетът не е правилно да бъде гласуван. „Нашето желание е да се разглежда от следващия състав на ЕП, без толкова емоции да се търси взаимноприемливо решение, както за свободата на бизнеса, така за най-добрите условия на труд на шофьорите и транспортните работници“, каза още Андрей Ковачев.


Още от категорията

Колективен имунитет ще бъде постигнат, но не без ваксини

„Всеки човек мисли по различен начин и се съмнявам, че принципно българите подценяват опасността от евентуална нова вълна на Ковид заразата. Българите четат много, четат различни неща и невинаги информацията в медийното и интернет пространството, отразяват реалната действителност. Често се натъкваме и на измислици“. Това подчерта проф. Маргарита..

публикувано на 29.07.21 в 10:52

Нужни са ни много дълбоки реформи в прокуратурата

Оставката на главния прокурор Иван Гешев и скандалите с подслушванията, увеличения бюджет за сигурност, нерегламентираното изнасяне на информация. Събеседник експертът по национална сигурност Николай Марков. Според него не може да има скандал, защото той би изиграл лоша роля за Гешев . "Самият той е предпазлив, и не би влязал в подобен сценарий",..

обновено на 29.07.21 в 10:36

Планетариумът в Смолян става топ дестинация на Балканите

С четири милиона лева започва  мащабен ремонт  на една от емблематичните сгради на Смолян –  Планетариума с астрономическата обсерватория . Реконструкцията се финансира по проект от Оперативна програма „Региони в растеж“ и от община Смолян. От местната администрация се надяват обновеният Планетариум да се превърне в една от топ дестинациите на..

публикувано на 29.07.21 в 10:19

Без училище не можем, това показа кризисното образование

Тезата е на проф. Галин Цоков , който ръководи катедрата "Педагогика и управление на образованието" в ПУ "Паисий Хилендарски". Той коментира анализа на МОН за ефекта на дистанционното образование върху учениците , учителите и върху цялата система.  Проф. Цоков изтъкна, че изпитанието Ковид се е превърнало в предизвикателство, което има своите..

публикувано на 28.07.21 в 09:30

Популизмът не трябва да пречи на разума, когато говорим за пенсии

Има политическа воля да се  работи за повишаване на доходите  и на работещите, и на пенсионерите в това НС. Но фиксацията на народните представители върху преизчисляването на пенсиите не е еднозначна и трябва да се прави внимателно, каза в предаването "Точно днес" депутатът от ДПС Хасан Адемов. Най- важното в пенсионното осигуряване е да има по-..

публикувано на 28.07.21 в 09:20