Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димо Иванов е "Най-добрият млад предприемач на Пловдив"

Прибори за еднократна употреба, получени от картофени обелки, е проектът, който спечели първото място в конкурса „Най-добър млад предприемач на Пловдив“. 

Иновативната идея на Димо Иванов беше оценена с най-много точки от журито и получи първата награда от 7000 лева от заместник-кмета Георги Титюков.

„Благодаря на Община Пловдив за възможността да участваме в този конкурс, както и на Търговската гимназия за доброто обучение, което получихме за управление на бизнес“, заяви развълнувано победителят. 

Ако начинанието ни е успешно, ще разширим производството за  освен за чаши и лъжици, и за всички производни, които се правят от пластмаса,  заяви в разговор за проектите, идеите и за това, какво се крие зад тях,  24-годишният победител.  

Той подчерта, че наградата е споделена с неговия партньор Станислав Стоянов, без когото проектът не би станал реалност.

Това, което наклони везните бе, че искахме да създадем нещо, което  не само че създава добавена стойност, но и не вреди на околната среда. Направихме прецизни изчисления и най-големият ни кос е директива на ЕС, забраняваща употребата на пластмасови изделия, която влиза в сила от 2020 г.

Идеята е да се създаде продукт, много подобен на пластмасата, но много бързо разградим, когато е изхвърлен в околната среда. Главната суровина е картофено нишесте, което в комбинация с глицерол, когато премине термична обработка, създава нещо като пластмаса, която се разгражда.

Второто място и 4000 лева спечели Марчела Апостолова, чийто проект е за интерактивни тениски с мобилно приложение за добавена реалност. Върху тениските ще има отпечатани авторски модели на забележителности на града. В самата щампа има маркери, които при сканиране на тениската на телефона ще се появи триизмерен модел на съответната забележителност с текст на английски, български и френски език.

Двете трети места спечелиха проектите за мобилна автомивка във всяка точка на града, където се намира самият автомобил, и за създаване на споделено пространство за учене.

За благодарност за организацията на конкурса за десета поредна година от името на всички участници беше връчен специален плакет за принос и за насърчаването на младите хора в град Пловдив на заместник-кмета Георги Титюков.

Специалната награда от 500 лева на ротари клуб „Пловдив Филипопол“ получи Гергана Кирева за създаване на художествено ателие „Арт релакс“ .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Арман Бабикян

Няма никакво значение кой разпределя порциите

Арман Бабикян, експерт по политически PR  и съосновател на движението "Ние идваме",  с коментар за политическата ситуация след номинацията на новия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева и предстоящите избори през октомври в програма "Точно днес".  Според него има едно основно неразбиране, за да тръгне политическият процес напред.  "Това, което..

публикувано на 12.08.24 в 12:11

Доброто прави хората щастливи

В това е убедена  Стела Балджиева, която стана носител на приза в категория "Добротворчество" в тазгодишния конкурс "Пловдив - град на доброто" за платформата "Rent-a-baba", който близо година набира голяма популярност.  На път е обаче и втори проект -„Баба по Viber", за който Стела разказа в програма "Точно днес“. " Идеята е за българите от..

публикувано на 12.08.24 в 09:47

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28