Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възстановиха повреденото от мълния осветление на Момчиловата крепост

Момчилова крепост

Мълния удари „Момчиловата крепост“ и нанесе щети по апаратурата на уникалната историческа забележителност. Кметът на село Подвис Радослав Чаушев се е заел с възстановяването на повредата с помощта на община Смолян.

Инцидентът е станал преди дни, след като се разразила буря и светкавици повредили частично апаратурата. Най-засегнато е било част от осветлението, което през нощта осветява крепостта в различни цветове- бяло, зелено, жълто, оранжево. 

Благодарение на бързата реакция на община Смолян са възстановени 90% щетите, изтъкна Чаушев. Цветните нюанси на крепостта са от месец 2018 г., след изпълнение на проект на общината. Тази година той ще бъде надграден, за да се включат още светлини. При приключването на проекта ще има уникален вид от всичките страни на крепостта и няма да има аналог в страната, коментира кметът. 

Момчиловата крепост е изградена по времето на император Юстиниан I.  Укрепителното съоръжение е наследник на тракийско скално светилище от края на V хил. пр. Хр. То е разположено на най- високата точка в землището на крепостта. 

През 2007 г. община Смолян изпълни проект по програма ФАР „ Момчилова крепост – мит и реалност“, последван от втори по ОПРР през 2012 „Момчилова крепост – митовете оживяват“. При проучванията е  локализирано бе тракийско скално светилище. Вече повече от 6 години историческата забележителност добива все по-голяма популярност и привлича туристи от страната и чужбина. 


Още от категорията

Интересът към "зелените коридори" в Пловдив не секва

За последното денонощие в Пловдив и областта са ваксинирани над 2000 души срещу ковид-19. Поради наличието на интерес имунизационни кабинети в Пловдив продължават да функционират без нужда от предварително записан час. 116 са ново диагностицираните с вируса за последните 24 часа.   Зелените коридори за ваксинация в Пловдив продължават и след..

обновено на 11.05.21 в 16:58

Двама грабители са с обвинения, третият се издирва

Трима души са с повдигнати обвинения за грабеж на 3000 лева от възрастен мъж в Карлово – съобщават от Районната прокуратура в Пловдив.  Двамата мъже – на 39 и на 22 години, и 25-годишна жена влезли маскирани в жилището на 87-годишния мъж, привели го в безпомощно състояние и отнели сумата от 3000 лева, които пенсионерът бил спестил. След намесата..

публикувано на 11.05.21 в 16:49

Рокади в ГЕРБ, Иван Тотев влезе в новата ИК на партията

На национално събрание на ГЕРБ, което се проведе изцяло дистанционно и без присъствието на медии, бяха направени промени в ръководството на партията.  За заместник-председатели бяха избрани Томислав Дончев и Даниел Митов, а от тези постове бяха освободени Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Променен беше и съставът на Изпълнителната..

обновено на 11.05.21 в 16:45

Богдан Милчев от ИПБ: Ремонтираното Околовръстно е смъртоносно!

Като изключително опасна и с безсмислени ограничения определи ремонтираната отсечка от Околовръстното шосе на Пловдив шефът на Института по пътна безопасност Богдан Милчев.  По думите му, цялата организация на движението там е фатално объркана, което създава реална опасност от тежки катастрофи.  Според него,  поставените знаци са..

обновено на 11.05.21 в 15:36

Служебното правителство е ясно, оглавява го Стефан Янев

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев, съобщи прессекретариата на държавния глава. С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори за 11 юли.  В служебния кабинет Гълъб Донев ще е заместник..

публикувано на 11.05.21 в 13:17