Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО и "Съюз за Пловдив" обединиха сили срещу "Пловдив 2019"

Искане за извънредна сесия за фондация „Пловдив 2019“ внасят  в ОбС съветници от  ВМРО и „Съюз за Пловдив“. 

За целта са събрани необходимите 21 подписа, а предложеният дневен ред включва искане за отчет на дейността на общинската фондация, отчет за отпуснатите и изхарчени средства за периода от 2017 година до сега и справка  за всички сключени договори. Общинските съветници искат отново и оставката на артистичния директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева.  

Предложението е по инициатива на  Стефан Послийски от ВМРО и колегата му от "Съюз за Пловдив" Евелин Парасков и е подкрепено от колегите им от БСП, Патриотичния фронт и двамата независими общински съветници. 

На пресконференция съветниците  за пореден път отправиха критики към дейността на "Пловдив 2019" по отношение на прозрачността и финансирането на различните проекти на ЕСК. По думите на Дани Каназирева няма никаква прозрачност  и диалог от страна на фондацията. Необясним е факта как при 11 милиона бюджет на фондацията за тази година, очакваните приходи са едва 48 хиляди лева, коментира общинският съветник Владимир Кисьов. 

Лидерът на ВМРО Борислав Инчев подчерта, че са необходими радикални промени в ръководството на фондацията за да се спаси каузата Пловдив ЕСК. „Това не е частен фонд, 80% от парите за фондацията са на пловдивчани и имаме право да знаем как се харчат", категорична е Каназирева. 

Колегата й Стефан Послийски припомни казуса с проекта на фондация „Глас“ и отново посочи, че той трябва да бъде оттеглен от програмата на фондацията. 

От своя страна депутатът Александър Сиди подчерта, че от ВМРО са категорично против подобни прояви, в случая изложба със снимки от гей-паради, и ще използват всички средства за да попречат да се реализира в Пловдив. 

Според правилника на ОбС до 7 дни трябва да бъде насрочена извънредната сесия, като дневният ред задължително трябва да бъде съобразен с внесеното искане.

Междувременно общински съветници от НФСБ разпространиха декларация, в която заявяват, че остро възразяват срещу "политическата некоректност, проявена от представителите на „Съюз за Пловдив“ и ВМРО". Според подписалите документа,  „Съюз за Пловдив“ и ВМРО са присвоили общата и непартийна идея за свикването на извънредна сесия, посветена на общинската фондация „Пловдив 2019“.

Под това искане се подписахме спонтанно представители на различните групи в ОбС, водени от убеждението, че правим това като общински съветници на Пловдив, без да търсим каквито и да било политически дивиденти. 

Останахме силно и неприятно изненадани обаче, когато стана ясно, че общата гражданска позиция на нас като съветници, бе превърната в политическа PR акция на две партии – „Съюз за Пловдив“ и ВМРО, които имат общо общо 9 съветника в Пловдивския Общински съвет. Те днес внесоха искането за свикване на извънредна сесия еднолично, без  останалите подписани съветници, пишат в декларацията Слави Геолргиев, Костадин Горив и Иван Димов.

Те определят като недопустим акт на партийна употреба въпрос, който, според тях,  касае всички граждани на Пловдив  и в който няма място за политизирани спекулации в търсене на конкретни тяснопартийни дивиденти.

Какво и как се случва във общинската фондация „Пловдив 2019“, е важно за всички граждани на Пловдив и партиите тук нямат място, казват в заключение съветниците от НФСБ, разпространили декларацията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва разпоредителното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев

За днес е насрочено първото разпоредително заседание по делото срещу 32-годишния Рангел Бизюрев от Цалапица. Той е обвинен за убийството на 24-годишния Димитър Малинов на 20 юли миналата година, като престъплението е извършено с особена жестокост.  Ако бъде признат за виновен, Бизюрев може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или..

обновено на 10.07.24 в 08:28

Обсъждат как да се върне Панагюрското златно съкровище в Пловдив

Председателят на сдружение "Браво, Пловдив" организира работна среща, на която да бъдат обсъдени действията по процедурата по връщането на Панагюрското златно съкровище на Археологическия музей в Пловдив.  От групата припомнят, че 48 общински съветници от всички групи в местния парламент са подкрепили декларация, с която се настоява за връщането..

обновено на 10.07.24 в 08:27

Полагат асфалтобетон на новия мост край Първомай

Затварят временно третокласния път Плодовитово – Асеновград в района на моста над река Марица край Първомай заради полагане на асфалтобетон на мостовото съоръжение, съобщиха от община Първомай.  Мостът ще бъде затворен за по 1 час днес, утре и вдругиден (10, 11 и 12 юли) от 07:00ч. до 17:00 ч. Движението ще се пренасочва по път II-66 Стара Загора –..

обновено на 10.07.24 в 08:27

И днес ни очаква горещо време

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна. Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

До 8 години затвор заплашват лидера на НД "Русофили" и съучастника му

Окръжната прокуратура в Пловдив повдига обвинение срещу двамата арестувани по досъдебното производство на ДАНС за разгласяване на информация, представляваща държавна тайна. Това са председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов.  Дьовленски е обвинен като подбудител, а Гълъбов, като..

публикувано на 09.07.24 в 16:26