Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Апартаментгейт" демобилизира избирателите на ГЕРБ за вота

Евродепутати със сигурност ще имат ГЕРБ, БСП и ДПС, следват ги Демократична България и Патриотите

Снимка: www.dnevnik.bg

Скандалът с луксозните апартаменти на хора от властта, купени на цени под пазарните от "Артекс", нанася съществени щети върху образа и доверието на ГЕРБ и то два месеца преди евроизборите. На фона на това - ако вотът беше днес, разликата в подкрепата към най-голямата партия и БСП би била едва 0.5%, което е в рамките на статистическата грешка. 

Това показват данните от последното национално представително проучване на "Алфа Рисърч", обявено в понеделник. Интервюирани са 1011 пълнолетни граждани. Проучването е проведено между 22-26 март 2019 г., като съвпада с разразяването на т.нар. "Апартамент гейт" и подадените оставки от министъра на правосъдието Цецка Цачева и двама зам.-министри. 

Сондажът обаче е приключил преди зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов да се раздели с депутатското си място, запазвайки партийните си постове.

Разговор с политолога доц. Даниел Смилов за политическите неравенства, както и за партийните битки до 26 май, когато България ще изпрати своите 17 депутати в ЕП.

Доц. Даниел Смилов за данните от изследването на "Алфа рисърч": Първият ефект от скандалите е изравняването на ГЕРБ и БСП, но все още не трябва да се правят големи изводи. Към този момент ефектът е видим. ГЕРБ имаше преднина в първите месеци на годината, но тази преднина сега е стопена. ГЕРБ много бързо се опитаха да реабилитират Цветанов. Той стана няколко пъти по-активен на партийното поприще. 

Това не е нормално поведение на човек, кото се оттегля заради етически проблем в политиката. Обикновено оттеглянате трябва да е реално и да се намалят публичните изяви. Предстои да видим ефекта на тази стратегия, която избраха от ГЕРБ. 

Много внимателно трябва да следим как се подготвя за вота на 26 май и Демократична България, каза доц. Смилов. По думите му Радан Кънев е знаково име и има потенциал да консолидира около себе си вот. 

Те са четвъртата сила за вота спроед социолозите, но това дали ще е достатъчно, за да вкара хора в ЕП предстои да се види, каза политологът. 

За резултатите прогноза: Трудно е да броим мандати, защото е прекалено рано. Общо взето партиите са дали заявки, при Патриотите не е ясно как ще се развията събитията, там ВМРО има потенциал. Картината би излеждала така, има паритет между ГЕРБ и БСП, поделят по шест мандатата, ДПС има потенциал за три мандата, но те се мобилизират по-добре от другите партии при едни избори. Въпросът е останалите мандати дали ще могат да бъдат спечелени от по-малките формации, или ще се разпределят между първите три партии. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33