Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на гората започна от Ловното стопанство в Кричим

3
Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

За 50 години три пъти се се увеличили площите с гори в обхвата на Регионалната дирекция по горите в Пловдив. В момента те заемат почти 31 милиона кубически метра и представляват една трета от територията на областта, съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив Мирослав Димитров. 

Той посочи, че само през миналата година лесовъдите в Пловдивска област са залесили 490 декара нови гори, а през първите три месеца на тази година са залесени 261 декара. Очаква се до края на годината да бъдат залесени нови 509 декара в държавните и 884 декара в общинските горски територии. Предвидено е също отглеждане на млади насаждения и култури на площ от 6 253 декара.

Мирослав Димитров съобщи още, че през 2018-та година са констатирани 317 нарушения, за които са съставени и актове, а на тел. 112 са подадени над 150 сигнала за нарушения. Контролът при проследяването на дървесината от временните складове през складовете за продажба и цеховете за преработка до крайните потребители се поддържа на високо ниво, благодарение на въведената централизирана система за издаване на превозни билети, посочи шефът на Регионалната дирекция по горите. 

Той допълни, че контролът е затегнат също заради GPS-системите на товарните автомобили и видеонаблюдението по складовете. 14 са били горските пожари в областта през миналата година, те са засегнали територия от 650 декара, но само пет декара са върхов пожар, отчете Мирослав Димитров.

Той участва в официалното откриване на Седмицата на гората в Държавно ловно стопанство Кричим, организирано от Югозападното държавно предприятие – Благоевград. По време на празника бяха връчени и наградите „Лесовъд на годината  2018 г.” и „Служител по контрола 2018 г.” за Пловдивския регион.

В стопанството в Кричим бяха разселени колхидски фазани, а преди седмица там бяха разселени яребици. 

Снимка
Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24