Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ако ГЕРБ не спре скандалите, ще бъде пометен на изборите

| обновено на 05.04.19 в 12:00

Демократичната практика е, когато някой е уличен, дори само да има съмнение, за висш политик или чиновник, трябва да подаде оставка или да излезе в дълга отпуска, докато нещата се изяснят. Това е нещо нормално, но го направиха с голямо закъснение, коментира политоголът проф. Михаил Мирчев скандала "Апартаментгейт". 

Той обясни, че негативните последици вече е налице - за 4 седмици рейтингът на ГЕРБ отново пропадна и БСП вече излиза с 2-3 % отгоре, което никога не се е случвало. 

Има много законни неща, които обаче са престъпление от морална и политическа гледна точка, подчерта политологът. 

Изповядването на имотни сделки на по-ниска цена е широко разпространена, полузаконна и морално престъпна практика. Когато си политик и си на толкова висок етаж, и знаеш, че всичко ще се разрови, е просто недопустима такава практика. В случая не става дума за апартаментчета, а за огромни луксозни имоти на фантастично скъпи цени, обясни експертът.

Става дума за огромни суми укрити данъци, а и твърде много хора са се навързали с една-единствена фирма, подчерта проф. Мирчев. 

Отскоро се говори и за Менда Стоянова, и за пловдивския кмет, отново за фантастични цени. Ако ГЕРБ не успее да спре тази верига, скоро ще бъдат пометени на евроизборите и не знам дали събудилият се от дълбок зимен сън главен прокурор ще успее да помогне, прогнозира политологът. 

Проф. Мирчев коментира и идеята на Вежди Рашидов известни личности като Слави Трифонов също да оповестят доходите и имотите си. "Аз съм "за". Слави например е публична личност от десетилетия, както и големите бизнесмени. Важно е как живеят, какво харчат. НАП и КПКОНПИ трябва да се задействат".

Цялото интервю на Галя Митева с политолога проф. Михаил Мирчев е в прикачения файл. 

Още от категорията

Без оптимизъм за бъдещето на българските гори

Близо една четвърт от годишния дърводобив у нас е незаконен. Изсичането на българските гори е мащабно престъпление - нелегалният дърводобив е една от най – доходоносните престъпни дейности. Какви са данните за него през изминалата година? Имат ли гражданите ефикасни начини да му се противопоставят? „Имам доста притеснения за бъдещето на..

публикувано на 21.03.23 в 16:48

За Великден няма да има промяна в цената на яйцата

Високите цени на храните у нас изведоха на дневен ред редица проблеми като ценообразуване в зоната на здрача (другояче казано спекула), твърде ниски законови санкции, неефективни регулатори.  Поглеждаме само към един от проблемните сектори – цената на яйцата. На какво се дължи стремителния скок на тези цени? Питаме  Даниел Божанков , председател на..

обновено на 21.03.23 в 16:27

Изкуственият интелект може да измести продавачи и художници

Изкуственият интелект застрашава от изчезване професии в сферата на услугите, като обслужване в магазини. Той може да измести и ролята на художниците. Това заяви в предаването на Радио Пловдив „Ден след ден“ Вероника Преждарова, доктор по политология от Пловдивския университет. Тя даде пример с програмите, на които може да се зададе какво да..

публикувано на 21.03.23 в 16:17

Информационните източници водят до дигитален хероин

„Намираме се в разгорещено политическо време – в национален и общочовешки план. В това време не е много добре за всеки който и да е, да е в политиката. Много ножове са извадени, а знаете, че народната мъдрост звучи „...преклонена главица сабя не я сече“ и не се знае тези извадени саби чия глава ще посекат и колко рани ще отворят.  Нищо чудно..

публикувано на 21.03.23 в 10:13
Стоян Панчев

Има резон всички бизнеси да получат по-ниско ДДС

Финансовото състояние на държавата и сценариите за развитие на публичните финанси, в съответствие с предложената от Министерството на финансите (МФ) концепция за проектозакон за държавния бюджет за 2023 г. –  събеседник икономистът от ЕКИП Стоян Панчев .  Спасение срещу риска от фалит на държавата или екзотични и шокиращи са идеите за данък..

публикувано на 21.03.23 в 10:00