Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Формално нещата са законни, но хората разбират, че нещо е станало по "втория начин"

Апартаментгейт ще преобърне политически пластове

Скандалите с имотите на управляващите се разрастват като неконтролируеми пожари и дори за професионалния пожарникар Бойко Борисов е трудно да ги гаси

Скандалът "Апартаментгейт" много прилича на бързо разрастващ се пожар с рискове и неизвестност накъде ще тръгнат пламъците, според това накъде ще духне вятърът. А вятърът са публичните разкрития от медии, граждански организации и натиск от страна на различни политици. 

Така смята журналистката Стояна Георгиева, главен редактор на сайта mediapool.bg

Според нея проблемът е, че дори за премиера, който е професионален пожарникар, е трудо да гаси тези пожари, защото се оказва, че бедствието е на много по-широк фронт, отколкото дори той е очаквал. 

Георгиева посочи, че колкото и нещата формално да изглеждат законни и приемливи с цените на имотите, придобити от управляващите, все пак хората разбират, че като че ли има нещо, което е станало по "втория начин". Това е, че имотите са купени на цени по данъчна оценка, а не по пазарни цени. 

Въпросите са много, а няма гаранция, че ще бъдат получени отговори след назначените проверки.

Вместо да отговарят на въпросите и да гледат прпоблемите в очите, политиците у нас се занимават с това, кой е вестоносецът - т. е. откъде тръгва скандалът, посочи журналистката. 

Тя припомни, че атаката с имотите на управляващите се приписва на опозицията и на президента Румен Радев. Но това е много удобно, а въпросите са валидни и са на масата. 

Факт е, че много хора в държавата се възползват вероятно по същите схеми да придобиват имоти. Но някак си не се очаква хората, които коват законите, и хората, които са призвани за бдят за тяхното спазване - като шефът на антикорупционната комисия, не се предполага, че те трябва да се опитват да заобикалят, да шикалкавят, да имат разминаване между нотариални актове и декларирано имущество. Това означава, че тези хора не са в състояние да заемат длъжностите, които заемат, коментира журналистката.

Този скандал има потенциала да преобърне политически пластове, категорична е Стояна Георгиева.

Като доказателство посочи реакциите в социалните мрежи и последното изследване на агенция "Алфа рисърч", което сочи, че има данни, че този скандал е ударил сериозно по авторитета на управляващата партия ГЕРБ.

Затова и Бойко Борисов се опитва да реагира адекватно като поиска например председателя на антикорупционната комисия да излезе в отпуск, обясни журналистката. 

Тя отново опдечра, че целият скандал се разраства като неконтролируем пожар. А не е ясно дали щетите могат да бъдат овладени с познаните средства.

Според Стояна Георгиева има два възможни сценария - единият е управляващите от ГЕРБ да вървят на открита конфронтаци с президента. Но, не е изключено министър-председателят да реши, че е по - добре да поддържа някакъв консенсусен тон, тъй като общественото мнение е на страната на атакуващите, уточни журналистката. 

По думите й, в момента не могат да се очакват някакви нови мерки за борба с корупцията и резултати от страна на управляващите, тъй като би следвало да признаят, че досега не са свършили нищо.

Цялото интервю на Елена Крушкова със Стояна Георгиева е в звуковия файл.

СнимкаОще от категорията

Ако "Родопи" и "Марица" са част от Пловдив, винетки няма да има

Община Пловдив не е страна в спора за винетките, защото градът е от табела до табела, коментира пред Радио Пловдив кметът Здравко Димитров .  Общините до Пловдив, за да дойдат в града, преминават републикански пътища. Адресатът на тяхното искане е Областното пътно управление, освен това стана ясно, че винетките за Ягодово и Катуница няма да..

обновено на 22.02.20 в 06:53

12 милиона младежи в Европа ще трупат знания и опит по "Еразъм+"

Българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, цифровизация и образоване Мария Габриел посети Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. С учениците тя дискутира  възможностите, които дава програмата "Еразъм +" и начините за включване в нея. По време на срещата възпитаниците на училището представиха свои..

обновено на 22.02.20 в 06:53
Отличничката на випуск 2019 Анастасия Стефанова, отдясно с бакалавърска шапка

86 сестри и акушерки се дипломираха в МУ - Пловдив

Тържествената промоция на завършилите студентите от три специалности - медицински сестри, акушерки и здравни грижи на Медицинския университет - Пловдив се проведе днес. На церемонията присъства ректорът проф.д-р Мариана Мурджева. Деканът на факултета по обществено здраве проф. д-р Мария Семерджиева каза, че това са специалности, които са..

обновено на 22.02.20 в 06:52

Скандалът, свързващ Борисов с пране на пари, е европейски

Днес в Народното събрание квестори се намесиха, за да предотвратят напрежение между депутати. БСП поиска оставката на премиера и правителството, заради манипулация на данни за икономическия ръст на икономиката. От Испания научихме, че премиерът Борисов пере пари.  Скандалите следват един след  друг, а политологът проф. Евгений Дайнов коментира:..

публикувано на 21.02.20 в 17:14

Президентът мобилизира ГЕРБ и не налива вода на БСП

Ясна политическа битка “на кръв“, която подготвя битката на предстоящите догодина избори – такава е характеристиката на сблъсъка президент- премиер според социолога Мира Радева. Прекият избор на Румен Радев му дава невероятна сила и авторитет и посланието, което излъчва от изявлението за свалянето на доверието към кабинета показва..

публикувано на 21.02.20 в 10:48