Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът брани Пловдив ЕСК, не дава срещу проекта да се хвърля кал

Пловдивският общински съвет отхвърли искането за  оставка на артистичния директор на "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева. По време на дебатите стана ясно, че съветниците нямат правомощия да  освобождават артдиректора на фондацията. Те могат само да препоръчат на УС нейното освобождаване, но и това предложение не получи подкрепа.

По- рано днес мнозинството отхвърли и искането на "Съюз за Пловдив" за оставка на кмета Иван Тотев като председател на УС на "Пловдив 2019". В негова подкрепа гласуваха 21 съветници, за освобождаването му бяха 17, а четирима се въздържаха. Отхвърлено беше и предложението на опозицията за оставка на целия управителен съвет.

Няма да позволя да се хвърля кал в залата на Пловдивския ОбС срещу  проекта  "Европейска столица на културата 2019". Налице е фундаментално неразбиране за  тази мащабна  инициатива и  съм силно раздразнен,  че качеството на дебата се принизява на  такова ниско ниво. Това заяви кметът Иван Тотев на извънредното заседание на съветниците. 

По-късно кметът, който е и председател на УС на фондация „Пловдив 2019“ определи като изключително безсмислена извънредната сесия на ОбС, на която да се разглеждаха отчетите на фондацията и се искаше оставката на артистичния директор Светлана Куюмджиева. 

Той заяви, сега е безсмислено да се отстранява Светлана Куюмджиева от поста артистичен директор, защото вече си е свършила работата. „Тя е подбрала проектите, които са одобрени още 2017 и 2018 г. и сега по тях се работи. Ако ще се иска оставка, трябва да е на изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев“, каза още кметът Тотев. 

Иначе дебатите  за отчета на Фондацията за финансирането на събитията в програмата от 2017 г. досега продължиха повече от два часа.  

Директорът Кирил Велчев подчерта неколкократно, че  подготовката за събитието е започнала отдавна и екипът е успял да се справи  отговорно и успешно със задачата, в което той е абсолютно убеден. За ефекта от събитията може да се даде оценка едва през 2020 г., когато той приключи, но гражданите имат нужда от такъв дебат и е добре, че той е стартирал, заяви Велчев.  

Дани Каназирева, Стефан Послийски от ВМРО, Ангел Иванов от БСП и Божидар Здравков от РБ засипаха с въпроси Велчев за  сумите, с които са финансирани инициативите, но не получиха  конкретен отговор. Получи се и парадокс в залата, че  градските старейшини трябваше да гласуват на днешното заседание теми, свързани с финансирането на проекти в програмата на Пловдив - 2019, които вече са получили тяхната санкция. 

По този повод председателят на местния парламент Савина Петкова се пошегува, че прегласуването е необходимо, за да "затвърдим решението". Репликата й бе посрещната от залата със смях. 

 На извънредното заседание на ОбС  не присъства Светлана Куюмджиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пуснаха движениeто по Голямоконарско шосе след катастрофата

Девет часа след тежката катастрофа на Голямоконарско шосе от тази сутрин, пътят вече е разчистен и свободен за движене , съобщиха от пловдивската полиция. Частично обаче продължават  дейностите за цялостно почистване на пътната настилка в участъка.   Там, към 8.40 ч. поради неспазена дистация камион блъсна отзад празна цистерна, като при удара тя се е..

обновено на 11.06.24 в 19:56

Нов рекорд от 43,4 градуса в градския транспорт на Пловдив

Нов абсолютен рекорд за градския транспорт беше отчетен от пътници в Пловдив.  В 18 часа термометърът в един от автобусите по линия с номер 10 отчете 43,4 градуса по Целзий. В същия час темературата на въздуха в Пловдив е 35 градуса.  Във въпросния автобус няма работещ климатик, а охлаждането става с отворени врати по време на движение.  Пътници..

публикувано на 11.06.24 в 18:26

Разкриха измама с електронни карти на верига бензиностанции

Достъп до компютърната система на верига бензиностанции разкри пловдивската полиция.  Разследването е започнало след сигнал от водеща в страната компания за търговия с течни горива.  Още през май редовните клиенти били ощетени с източването на бонус точки за зареждане на гориво или други покупки от клубните карти.   От отдел „Икономическа..

публикувано на 11.06.24 в 18:11

Кои са депутатите от Пловдив в 50-то НС?

Пловдив изпраща 12 народни представители в 50-то Народно събрание. Те са от 6 политически фомации. Най-много депутати се очаква да има първата политическа сила ГЕРБ-СДС, като вероятно те ще са четирима. Коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" ще има трима пловдивски народни представители, а двама са от „Възраждане“. По един депутат ще..

публикувано на 11.06.24 в 15:26

Нова зала за интерактивно обучение има ПУ " П. Хилендарски"

Нова зала за интерактивно обучение на студенти и преподаватели откриха в Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Тя е част от Университетския център за иновативни образователни технологии. На откриването присъства и служебният министър на образованието и науката проф. Д-р Галин Цоков.  Залата ще бъде използвана за обучения. Такъв..

публикувано на 11.06.24 в 13:43