Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Институциите в България се изпират взаимно

Обитателите на тази държава не вярват на контролните органи в държавата!

Небостъргачът "Златен век" е спрян, заради изтекло разрешително. Имало смисъл, значи.

Това написа в профила си във Фейсбук журналистката от Свободна Европа Полина Паунова

Пред Радио Пловдив тя заяви, че не е очаквала т. нар. Апартаментгейт да се развие до такива мащаби. 

Припомни, че публикацията си за апартамента на Цветан Цветанов, от която тръгна скандалът, е подготвила заедно с неправителствената организация "Антикорупционен фонд".

Полина смята, че най - важното, случило се от публикацията, е огласяването на тази поправка "Артекс" в Закона за устройството на територията, която на практика показва връзките между институциите в България и бизнеса

По думите й , това е най - сериозното, което отключи и общественото недоволство.

Паунова обърна внимание на социологическите проучвания, които показват, че нивото на доверие на гражданите в институциите в България е под всякаква критика. 

Обитателите на тази държава не вярват на контролните органи в държавата. Факт, красноречив сам по себе си!

Разраствайки се, този скандал достигна до шефа на антикорупционната комисия и до заместника му, допълни Полина Паунова.

Това са хората, които трябва да проверяват политиците дали имат нерегламентирани средства, дали техният стандарт на живот отговаря на доходите, които получават. 

И когато имената на ръководството на този орган, антикорупционната комисия, бъдат замесени с сходни скандали, неслучайно медиите задават въпроса "Кой ще проверява проверяващите?", отбеляза журналистката.

По думите й в развитите европейски демокрации целта на механизма на контрол е властите да могат се възпират взаимно. 

У нас властите се изпират взаимно! Поне такова усещане остава в обществото.

Полина Паунова е категорична, че институциите трябва да проверят и да кажат кое е редно и да бъдат убедителни пред обществото. 

Целият разговор на Елена Крушкова с Полина Паунова е в звуковия файл.

Снимка

Още от категорията

Можеше да имаме 4-ма, а не 3-ма депутати от ГЕРБ в Пловдив

Противопоставянето от предизборната кампания свърши и е време всички заедно да работим за решаването на проблемите на Пловдив. Това заяви пред Радио Пловдив новоизбраният депутат от ГЕРБ и бивш кмет на града Иван Тотев.  Той коментира резултатите за партията в града, тъй като този мандат ГЕРБ ще имат 3-ма, а не 5-ма депутати от Пловдив.  "ГЕРБ е..

публикувано на 13.04.21 в 09:41

Хората не ни разпознаха като алтернатива на ГЕРБ

Новоизбраният депутат от БСП в Пловдив Иван Петков прогнозира в предаването "Точно днес", че е много вероятно скоро да се стигне до  предсрочни избори. "За кабинет на  ГЕРБ няма кой да гласува, за правителство на "Има такъв народ" – не е ясно какво ще прави партията, затова моето усещане е, че ще сте стигне до предсрочни избори", заяви той...

публикувано на 13.04.21 в 08:37

ГЕРБ трябва да предложи правителство и председател на НС

Правилният път е стабилно дясно проевропейско поведение, което да даде сигурност на нашето общество.  Предстои преодоляване не само на здравната криза, но и на икономическите последици от нея.  Това заяви пред Радио Пловдив  Дани Каназирева , досегашен пловдивски областен управител, вече депутат от ГЕРБ. Правителство на ГЕРБ Дясната коалиция..

публикувано на 12.04.21 в 17:31

ДБ няма да се коалира с кого да е

"Доволен съм от резултата на "Демократична България", тъй като се вижда, че с всеки следващ избор подкрепата към коалицията расте" това заяви в интервю за Радио Пловдив бившият директор на Математическата гимназия доц. д-р Ивайло Старибратов, избран за депутат от листата на коалиция "Демократична България".  Според Старибратов коалицията е..

публикувано на 12.04.21 в 16:01

Ако здравият разум не надделее, ни чака спирала от избори

ГЕРБ е победител за пети пореден път на изборите, заяви в първия си коментар след вота кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той обясни, че системата Хеър - Ниймайер е причината партията в града да получи 3, а не 4 мандата. Ако надделее здравият разум не би трябвало да има предсрочни избори, в противен случай влизаме в спирала от избори, смята..

обновено на 12.04.21 в 15:38