Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите в България се изпират взаимно

Обитателите на тази държава не вярват на контролните органи в държавата!

Небостъргачът "Златен век" е спрян, заради изтекло разрешително. Имало смисъл, значи.

Това написа в профила си във Фейсбук журналистката от Свободна Европа Полина Паунова

Пред Радио Пловдив тя заяви, че не е очаквала т. нар. Апартаментгейт да се развие до такива мащаби. 

Припомни, че публикацията си за апартамента на Цветан Цветанов, от която тръгна скандалът, е подготвила заедно с неправителствената организация "Антикорупционен фонд".

Полина смята, че най - важното, случило се от публикацията, е огласяването на тази поправка "Артекс" в Закона за устройството на територията, която на практика показва връзките между институциите в България и бизнеса

По думите й , това е най - сериозното, което отключи и общественото недоволство.

Паунова обърна внимание на социологическите проучвания, които показват, че нивото на доверие на гражданите в институциите в България е под всякаква критика. 

Обитателите на тази държава не вярват на контролните органи в държавата. Факт, красноречив сам по себе си!

Разраствайки се, този скандал достигна до шефа на антикорупционната комисия и до заместника му, допълни Полина Паунова.

Това са хората, които трябва да проверяват политиците дали имат нерегламентирани средства, дали техният стандарт на живот отговаря на доходите, които получават. 

И когато имената на ръководството на този орган, антикорупционната комисия, бъдат замесени с сходни скандали, неслучайно медиите задават въпроса "Кой ще проверява проверяващите?", отбеляза журналистката.

По думите й в развитите европейски демокрации целта на механизма на контрол е властите да могат се възпират взаимно. 

У нас властите се изпират взаимно! Поне такова усещане остава в обществото.

Полина Паунова е категорична, че институциите трябва да проверят и да кажат кое е редно и да бъдат убедителни пред обществото. 

Целият разговор на Елена Крушкова с Полина Паунова е в звуковия файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27