Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив и Падуа ще бъдат побратимени градове

Пловдив и Падуа са в процес на побратимяване. Това стана ясно след като делегация от италианския град се срещна със заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив Александър Държиков. Гостите са от неправителствена организация, специализирана в областта на изкуството, културата и туризма. 

Те идват под тепетата заради мултимедийна изложба на италианската фотографка Сабрина Белензиер, експонирана в читалище "Алеко Константинов, в което се намира единствената в България италианска читалня. 


Падуа е известен със своите забележителности, заради които е кандидат през 2020 г. за град под егидата на ЮНЕСКО. В Университета в града 17 години е бил професор Галилео Галилей, там е работил и Николай Коперник. 

Гостите  развиват активна благотворителна дейност в България от години, осъществили са множество дарения на модерна медицинска апаратура от последно поколение на български болници.


Галерия

Още от категорията

Разкриха "пирамида" за изборна търговия

Неутрализирана е престъпна група за "изборна търговия" ,  стана ясно от  изявление на Сийка Милева, говорител на главния прокурор.  Установено е, че групата е използвала пълната палитра от схеми за изборната търговия. Първоначално разследването по образуваното досъдебно е започнало в Районна прокуратура-Пловдив. По него към наказателна..

обновено на 14.04.21 в 17:56

Петър Петров поема временно Областната управа

"Днес се вълнувам повече отколкото в първия ден, в който прекрачих областна управа". Това каза Дани Каназирева в днешния си последен ден като областен управител на Пловдив. Тя вече е депутат от ГЕРБ, а поста като изпълняващ длъжността ще поеме досегашният й заместник Петър Петров. „Имах честта да бъда областен управител в най – тежката година...

обновено на 14.04.21 в 17:24

Covid отне още 15 живота в Пловдив

270 са новодиагностицираните случаи на Ковид-19 през изминалото денонощие в Пловдивска област.  Сред новозаразените са 3 лекари и един помощник възпитател от детско заведение, наложена е карантина на контактните 16 деца и 3 души персонал. От Спешна помощ за денонощието са отговорили на 215 повиквания, от тях 47 свързани с..

публикувано на 14.04.21 в 15:44

270 са новите случаи на коронавирус в Пловдивска област

18 процента от тестовете за коронавирус са  положителни, като за денонощието са регистрирани нови 2 944 случая. Пробите са общо 16 242, отчитат от Единния информационен портал.  270 от новозаразените са в област Пловдив , в Пазарджик – 124.  В Смолян  са регистрирани 41 заразени. Сред тях  е мединска сестра от детско заведение в община..

обновено на 14.04.21 в 15:39

Отровен фураж погуби 19 овце в частна ферма

Пловдивската полиция и Областната агенция  по безопасност на храните проверяват случай с овце, умрели от отровен фураж.   Разследването е по сигнал на собственик на частна ферма в първомайското село Крушево. Фермерът  загубил 19 овце, след като ги нахранил с нов фураж, закупен от Чирпан.  След консултация със специалисти от ветеринарно-..

публикувано на 14.04.21 в 11:59