13% от децата отпадат рано от училище, а рисковата група е 22%

„Докато преди приоритет за образователнотото министерство беше записването на децата в училище, сега сме фокусирани върху ежедневната посещаемост на учебните занятия“ – така министър Красимир Вълчев коментира в Пловдив предлаганите промени в Закона за социалното подпомагане, които предвиждат при пет безпричинни отсъствия от училище да се спират детските добавки за една година.

Днес тези промени се обсъждат на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Факт е, че голям брой родители нямат отговорност към образованието на децата си и ние трябва да ги убедим, а след това и принудим да вземат мерки“ – заяви министър Вълчев.

„Около 13 процента от децата преждевременно отпадат от училище, а между 20 и 22 процента е рисковата група за такова отпадане“ – подчерта министърът.

„Много е важна съвместната работа на институциите, важно е ранното обхващане в детските градини, както е важно да имаме и мотивирани учители особено в учебни заведения с концентрация на проблемни деца“ – обясни министър Красимир Вълчев.

Образователният министър бе гост в Езикова гимназия „Иван Вазов“, където бе представена нова облачна технология в образованието.


Още от категорията

И неделята започна с катастрофи по пловдивските улици

Продължават катастрофите през уикенда в Пловдив.  В ранните часове след полунощ БМВ с висока скорост се е блъснало в разделителната мантинела на входа на Пловдив, идвайки от  Асеновград. От силния удар колата е смачкана, а мантинелата – разкъсана. Инцидентът е станал около 3,30 ч.  В болница е настанен 29-годишният шофьор. Проверката е показала, че..

обновено на 15.12.19 в 12:52

Влаковете с нов график от днес

От днес  влиза в сила новият График за движение на влаковете.   С въвеждането му се увеличава броя на пътническите композиции по някои направления, както и ще бъдат значително подобрени връзките на влаковете в някои от основните възелни гари, като времето за изчакване в гарите е значително намалено, уверяват от БДЖ.   Бързият влак „Чайка”..

публикувано на 15.12.19 в 08:09

Крадливо трио е арестувано във Велинград

Полицията във Велинград арестува група младежи, извършили серия кражби и грабежи. Издирването им започнало в края на ноември след сигнали за кражби от офиси, автосервизи и автоморги в курортния град. Последните им нападения са от началото на декември, когато 63- годишна жена от Батак е нападната при влизане в колата си от двама мъже.  Единият издърпал..

обновено на 14.12.19 в 13:10

Затвориха ВЕЦ "Въча-1", който изпуска мазните води в реката

Изтичането на отработени води на ВЕЦ „Въча -1“ е причината за мазните петна, открити в реката в Кричим вчера.  Това е показала проверката на експерти от Басейнова дирекция, РИОСВ и областната администрация Пловдив.  При повторния оглед днес е установено, че съоръженията му отново изпускат масло в реката. Това е причината дейността на ВЕЦ-..

публикувано на 14.12.19 в 12:08

Още две жертви на катастрофи край Пловдив

Двама души загинаха при две тежки катастрофи през изминалата нощ в пловдивско. Първата е станала на пътя Съединение-Цалапица малко след полунощ. Пежо излиза от Съединение и при ляв завой се удря в мантинелата.  Колата е паднала в напоителен канал като на място загива момиче на 21 години. Втората катастрофа е станала тази сутрин в 6,30 ч. на пътя..

обновено на 14.12.19 в 10:33