Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целта на новия закон е истинското социално включване

Новият закон за социалните услуги поставя на съвсем различно ниво услугите, които са насочени към най-уязвимата част от населението. Това заяви в Пловдив Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика, кято се включи в националния форум на тема „Предизвикателствата пред общините и партньорството с държавата за реализация и развитие на социалните услуги в съответствие с новото законодателство“.

Чрез него се отделят услугите от социалното подпомагане, а целта е да се постигне истинско социално включване на хората с увреждания.

Този закон дава възможност за по-ефективно и качествено предоставяне на услуги, обясни още заместник-министър Русинова. Тя напомни, че тази година средствата за социални услуги са с 30 милиона повече от миналата година. Общата финансова рамка е малко над 260 милиона лева.

Зорница Русинова допълни още, че този месец започва изготвянето на поднормативните документи към Закона за социалните услуги.

Тази година е много важна за нас, тъй като трябва да подготвим и работата на новата агенция, която ще отговаря за качеството на услугите. Тя ще започне работа от 2020 година, заяви Русинова.

По време на форума стана ясно, че пред общините има сериозни предизвикателства, които касаят новата законова рамка за програмата „Личен асистент“, тъй като от първи септември те ще са доставчици на тази услуга.

Това ще е ново за хората, защото до този момент те получаваха тази услуга със споразумения с районите, специално в Пловдив. А от 1 септември ще има нови оценки и ред за уреждане на тези взаимоотношения за всички хора, които са с експертни решения, включително и за самотно живеещите самотни хора без ТЕЛК, обясни Веселина Ботева, директор на Дирекция „Социална политика“ в Община Пловдив.

Днес Община Пловдив беше отличена с наградата за активни социални политики за цялостен принос за социалното развитието на България, която се присъжда от Националния алианс за социална отговорност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34