Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикорупционната комисия трябва да бъде закрита

Самата методика за разкриване на корупция и злоупотреба с власт е поставена на нездрава основа. Антикорупционната комисисия трябва да бъде закрита, защото  бе създадена по начин, че да не може да се стигне до същността на проблемите. Това коментира политическият анализатор доц. Момчил Дойчев – преподавател в НБУ.

Като аргумент той  посочи, че са поставени различни граници пред достигане високите етажи на властта.

Струва ми се, че в нея противоконституционно са вместени както разследващи органи, така и органи за гражданска конфискация, вкарана беше и ДАНС, изобщо това е един тюрлю гювеч, който няма как да изпълни институционално своята задача. Това блокира системата и не позволява да се стигне до дъното на скандалите.

В  ситуация, когато има блокаж на системата и не може да се достигне до дълбочината на проблемите, поради границите, които са си поставили и законодателите, и изпълнителите на законите, е необходимо в предизборната ситуация, която  вече започна, партиите, които ще участват в европейските избори, да  намерят най-рационалната форма, за да се представят добре.

 За първи път виждаме, че ГЕРБ ще се яви в обща листа с представители на СДС. Специално за ГЕРБ мисля, че тази формула ще донесе успеех, защото се надяват да привлекат техни  разочаровани избиратели, които са бивши избиратели на СДС.

Вероятно тези не коалиции, а общи листи, ще се появят вероятно и при другите партии.

Това го виждаме и в БСП, въпреки скандалите в тази партия. От гледна точка на корупцията, там скандалите са много по-големи и те правилно си мълчат по темата. Оставиха единствено острието си Елена Йончева да говори, въпреки че точно тя е подсъдима по въпроси свързани с корупция.

Коалиционните споразумения, които съществуват в големите партии, ги виждаме и в другите партии по-надолу, с изключение на т.н. Обединени патриоти, които ще се явят разединени на тези избори.

По думите на доц. Дойчев, избирателната активност няма да бъде висока. Причина за това е, че сега  малко се коментира  доста решителният характер на тези европейски избори.

А те са съдбоносни, защото е важно да бъдат вкарани проевропейски и продемократични представители, а не такива, особено от България, които ще защитават чужди държавни интереси и войнствения националсоциализъм, който е абсолютно противопоказен за ЕС. Трябва да имаме ясна представа, че  ЕС това е  България и България е ЕС. Не сме някъде „отвън“.

Знакова фигура като Александър Йорданов ще привлече гласоподаватели на ГЕРБ повече, отколкото някои непознати в листата. Що се отнася до битките и вътрешните раздори между крилата в БСП, те ще пренаредят нейната листа..  Там вероятно ще се появи и ефектът 15/15, а за  ДПС този ефект е  традиционен.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51