Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се готви за среща с Великден

Ученици изписаха Великден върху гигантски яйца под магнолията

19
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Под разцъфналата магнолия на площада пред Община Пловдив от днес поляната е изпъстрена с 10 гигантски великденски яйца, изрисувани с различни сюжети от талантливите ученици на двете национални артистични училища в града – Художествената гимназия „Цанко Лавренов“ и  Гимназията за сценични и екранни изкуства. Поводът са предстоящите Великденски празници.

На зелената поляна пред общината първи добавиха щрихи талантливите младежи от Художествената гимназия в Пловдив. Десетокласнички от група Графика избраха два основни цвята – червен и син – за да нарисуват своя сюжет: свободата и отвореното небе, извоювани за хората чрез трънения венец на Христос. 

Свежо настроение носят пъстрите багри върху яйцето, което е платно на деветокласници  от художественото училище. Те са нарисували християнските символи, сред които агнето, рибата, виното. Единственото момче от художествената гимназия, което рисува под открито небе, е Даниел Кирков и е в същата артистична група, избрала да нарисува християнските символи. Той оформя житния клас и споделя, че е хубаво да допринесе с цвят към празника на пловдивчани. 

Върху яйцето на единайсетокласниците пък оживява Пловдив със своите  емблеми и любими места - Стария град, Хисар Капия, реката, част от хълмовете, две църкви. Като европейска столица на културата Пловдив трябва да се види от повече хора и затова избрахме той да е нашият символ, обясняват младежите.

Рисуването под цъфналата магнолия пред общината върху макети на яйца от 70 см до метър и 20 е за четвърта поредна година. За първи път обаче четката държат ученици. Заместник кметът по култура Александър Държиков коментира, че досега са предоставяли възможността на професионални художници, но сега вижда, че да включат в идеята децата е правилно, защото се насърчава тяхната изява и ги приобщават. 

Директорът на Художествената гимназия Светлозар Чавдаров се надява учениците да запазят оптимистичното си настроение и занапред. А утрешните художници на европейската столица на културата определят участието си в тази нестандартна изложба като чест.

Под съпровода на музика в изпълнение на ученици от Музикалното училище „Добрин Петков“ върху макети на яйца свои картини днес рисуваха и младежи от Гимназията за сценични и екранни изкуства. Очаква се пъстрата поляна да стане любимо място на пловдивчани и гостите на града преди и по време на Великден. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Деца изпълняват опасни каскади върху кран в "Прослав"

В група за забелязани случки и събития в Пловдив се разпространява информация от разтревожен гражданин, който алармира за деца, покатерили се на опасно висок строителен кран.  От публикацията и приложените снимки става ясно, че това се е случило  в запустял строеж в изоставения комплекс "Слънчогледи" в кв. Прослав.   В коментара си мъжът..

обновено на 16.04.24 в 15:07

Близо 50 000 пловдивчани вече са декларирали доходите си пред НАП

Това съобщават от приходната агенция две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април. Над 85 % от тях са го сторили електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Останалите са изпратили формулярите си по пощата или директно в офис на приходната агенция.  Данъчна декларация подават всички, получили през..

публикувано на 16.04.24 в 13:01

Пак агресия на пътя

Нов случай на самопразправа между шофьори – този път на пътя Пловдив – Асеновград на кръговото за Крумово.  41- годишен моторист е подал сигнал в полицията, че е бил принуден да спре до кръговото след като лек автомобил Фолксваген го засякъл.  Веднага след това от шофьорското място слязъл непознат младеж, нахвърлил се върху него с намерение да..

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Общината ще купи 10 електробуса

В Пловдив беше представен пред общинското ръководство нов електробус. Цената му е в границите между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Пловдив ще кандидатства по ОП" Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за нови автобуси с електрическо зареждане.  Процедурата ще започне през май и през тази година тя не се очаква да бъде..

обновено на 16.04.24 в 11:33

Община Пловдив подготвя проект за телемедицина

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив.   „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

обновено на 16.04.24 в 09:34