Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади докторанти в МУ-Пловдив с научни успехи


Общо 64 докторанти, постдокторанти, млади учени и преподаватели повишиха капацитета си за научноизследователска дейност в Медицинския университет в Пловдив. Това стана възможно благодарение на реализирания проект  „ДОКТОРАНТ 2“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 година, съобщиха от ръководството на висшето училище. 

Среща ме ви с двама от младите учени, които имат общ интерес –онкологията. Единият е лекар, другият биолог. Единият работи с най-модерната технология в лъчетерапията - Киберножа, а другия  проучва нови молекули за персонализираната терапия. 

 Един от младите учени е Д-р Веселин Попов. Докторант към катедра Клинична Онкология, МУ – Пловдив.Специализант към Клиника по Лъчелечение, УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив. Той е най-младият специалист, който  работи с единствения у  нас КиберНож. В рамките на проекта д-р Попов  провежда едномесечен стаж в Германия, посещава 4 университетски клиники по лъчетерапия. Придобитите знания и фракционирани режими на работа слагат основата на роботизираната стереотактична радиохирургия с КиберНож в страната.

Снимка

Николай Мехтеров е главен асистент към катедра „Медицинска биология“. Той е молекулярен биолог с научни интереси в онкологията. В рамките на проекта посещава за научни изследвания два института в Румъния и Италия.

И двамата смятат, че имат шанс за реализация и научна дейност в страната .

Снимка

В рамките на проекта "Докторант 2"  бе създадена и Педагогическа академия, в която  младите изследователи  и учени имат възможност за реализиране на научни изследвания и за включване в международни научни проекти.

 По този начин висшето учебно заведение продължи обученията за успешна научна кариера в съществуващото Докторантското училище, обясни ректорът проф. Стефан Костянев. 

За постигане на значими резултати от научната дейност на младите изследователи и за придобиване на практически умения за научни изследвания, беше осигурена менторска и консултантска подкрепа от изявени чуждестранни и български учени, а млади лекари, учени и докторанти взеха участие в обучения и стажове във водещи университети в ЕС и САЩ, допълни ръководителят на проекта проф. Виктория Сарафян.

„Осигурихме подкрепа за популяризиране и представяне на резултатите от научните проекти на докторанти, постдокторанти и млади учени на научни форуми в страната и ЕС”, – съобщи по време на заключителната пресконференция заместник-ректорът по „Международно сътрудничество и проектна дейност” проф. д-р Мариана Мурджева.


Интервюта с двамата млади учени може да чуете в прикачените файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17