Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оценка "среден" на държавата за грижата ѝ към децата

За 2019 г. средния успех на държавата в грижата за децата в бележника на „Национална мрежа за децата“ е „среден“ 3,31, заяви Ганчо Илиев от сдружение „Свят без граници“.

По думите му, това е най-високият отбелязан успех от всичките 8 години, откакто сдружението поставя оценките.  

През 2012 г. при стартиране на инициативата успехът е 3,00, а през 2018 г. е отчетен най-нисък успех 2.88.

За тази година най-висока оценка е поставена в приоритет „Образование“ – 4,00, близо с единица по-висока от 2018 г. – „Среден“ 3,02.

Определено, благодарение на мерките, взети от държавата в областта на средното образование с приобщаване и задържане на децата в училище, реинтеграцията им в образователна среда, повишаването на финансите на преподавателите и педагогическия персонал,  резултатите са подобрени и тенденцията вероятно ще се задържи.

Илиев подчерта още, че акцент в работата на държавата трябва да бъде превенцията от отпадане и по-специално връзката с родителите, които са съществен фактор за ефективността на учебния процес.

Най-ниската оценка по  осемте показатели, по които се отчита успеваемостта на държавата, е в приоритет „Правосъдие“ – „слаб“  2,50, докато през 2012 г. е била „добър“ 3,56.  Там са отчетени достъпът до правосъдие, наличие на среда, в която детето да се чувства комфортно и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. Тази година ще се приемат 139 медицински сестри, или с 19 повече от миналата година. В програма "Точно днес"..

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13