Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И паркът до Пешеходния мост е застрашен от застрояване?

Според кмета на "Северен" теренът е общински, а страховете на хората се употребяват с користни предизборни цели

| обновено на 23.04.19 в 14:52


За запазване на градинката до Пешеходния мост и Новотела настояват живеещите в района. Подписка от стотици граждани с искане зелената площ да не бъде застроена беше връчена на лидера на Съюз за Пловдив и общински съветник Дани Каназирева.
 

Проблемът с парка до Пешеходния мост е изключително остър, защото това единствената зеленина в района с единствената детска площадка, твърдят протестиращите.

Каназирева пое ангажимент да  внесе  предложение до кмета и до главния архитект теренът да бъде отреден за зелена площ, тъй като в момента земята е предназначена за обществено обслужване и жилищно строителство. 326 квадрата от терена са изцяло общинска собственост, но са отделени самостоятелно, което според експерти означава, че се подготвя за продажба и застрояване. 

Втори имот от над 1300 квадрата в парка  е в съсобственост между частно лице и общината, която притежава 3/4 идеални части от него. Този терен обаче е включен  в Програмата за управление и разпореждане с имоти за 2019 г., т.е. общината планира да се освободи от тази собственост. 

Тъй като общината притежава по-голямата част от собствеността, тя трябва да изкупи останалата една четвърт от частното лице. Така градът ще стане собственик на целия имот, обясни Каназирева.

В интервю за Радио Пловдив кметът на „Северен“ Ральо Ралев бе категоричен, че теренът е общински и за него няма заявени инвестиционни намерения. Той добави, че  темата се употребява с користни политически цели преди изборите. "И в момента аз трябва да обяснявам, че нямам сестра", каза Ралев.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Запали се гората край панагюрското село Априлци

Пожар пламна в района на панагюрското село Априлци.  Горят горски масив и сухи треви около него. На мястото са всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки. За гасенето се активират и доброволци от цялата Пазарджишка област, съобщи..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52