Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В манастира "Света Елисавета" са готови за среща с папа Франциск

С българска роза ще го посрещнат сестрите-францисканки

4
снимка: Екатерина Костова

Три сестри  от три страни са стопанки на манастира „Света Елисавета“ в Раковски. Най-възрастната е сестра Лоренца от Италия, най-младата сестра Джоти е от Индия. А сестра Елка от България ни посреща с разказ, че принадлежат към Францисканския орден и тяхната конгрегация е „сестри францисканки, мисионерки на Пресвето сърце Исусово".  

Живеем в духа на свети Франциск от град Асизи, където неговата мисия предимно е била за мир, за една обнова на църквата

В един момент той внася тази свежест, тази пролет в средновековната църква, живеейки евангелието, разказва сестра Елка. Франциск получил тази мисия от Христос да обнови неговия дом, да поправи неговата църква. 

Това същото се отразява и в понтификата на папа Фрамциск. Това което виждаме, това, което прави - как посещава арабските страни, ходейки, диалогирайки с тези хора. И общата цел е мира.

Тази година се честват 800 години, откакто свети Франциск е ходил при султана в Мароков имено с мисията да проси мир, припомня сестра Елка. И допълва:

Един прекрасен момент и за папа Франциск, който  идва в България след 800 години отново да желае тази ценност мира, за която всеки трябва да се бори.

За сестрите вълнението, че папата ще прекрачи прага на манастира, е огромно, защото в рамките на малко години това е вторият папа, който идва сред българския народ. Особено се рдават, че ще посети Раковски, а те ще имат възможността да го посрещнат в техния дом, където той ще прекара известно време с епископи и със самите тях. 

Като всяка пролет, дворът е подреден, тревата – окосена, цветята – разцъфнали. Две пана със снимки на деца от енорията ще украсяват една от залите вътре в манастира. В друга ще е подреден обядът.

Нещата са много по-семпли, отколкото изглеждат. Той е папа на малките, на смирените, на бедните, на скромните. Така че всичката тази подготовка върви в този дух - на скромност, на семплост и най-вече на радост. 

Според сестра Елка, най-красивата гледка, която ще види папата в Раковски, е пълната църква с деца. Също и общността, събрана около тайнството Евхаристия, което ще отслужи - първо причастие, което ще приемат децата. А иначе ще го посрещнем с българска роза. Българска роза - символ на България,на гостоприемство, на красота, на традиция в България.  

Сестра Елка разказва, че преди папската визита, помощници от Ватикана са проучили как живеят хората тук.

Бихме задали много въпроси, но може би той би ни задал въпроси. Знае за нашата реалност тук в България, в Раковски. Разбира се, бихме му задали въпроса дали се чувства добре в България.

А след като изпратят папа Франциск, сестрите от манастира "Света Елисавета“ в Раковски ще се върнат към обичайните грижи на мисията им - възпитание на деца и младежи във вяра и милосърдие, благотворителност и молитви за мир. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12