Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академик (Пловдив) се пребори за Топ 4 в НБЛ

Академик Бултекс 99 запази четвъртото си място в редовния сезон, след като победи убедително у дома Черно море със 100:79 (23:28, 34:11, 22:25, 21:15).

Домакините започнаха неособено убедително и допуснаха съперника да вземе първата четвърт, но след това поеха контрола на мача в свои ръце. Добрата стрелба от тройката (12 от 31) отново бе един от ключовете за успеха. Така Академик Бултекс 99 ще има домакинство предимство в двубоя от четвъртфинала срещу Рилски спортист. Първата среща е в събота от 18:00 часа в зала "СИЛА", втората – в Самоков в понеделник, а ако се стигне до трети мач, той ще бъде отново в Пловдив следващия четвъртък.

Отборът на Черно море започна много мотивирано и нахъсано и поведе с 9:2 в началото. С добра стрелба от тройката на Груев, Христов и Бачев домакините изравниха до 20:20 2 минути преди края на първата четвърт. След това обаче гостите отново дръпнаха с 5 точки. В началото на втората четвърт пловдивчани коригираха действията си в защита и обърнаха резултата с тройка на Мартин Сотиров 6 минути преди антракта. 2 минути преди края на втората четвърт разликата в полза на Академик Бултекс 99 стана двуцифрена след тройка на Франклин и добра игра в защита на домакините, както и на Питър Олисемека под двата коша.

В началото на третата четвърт моряците успяха да стопят пасива си под 10 точки, но още до края на частта домакините отново вдигнаха разлика след отлично взаимодействие на Бачев и Олисемека. Към края на последните 10 минути авансът на Академик Бултекс 99 прехвърли 20 точки и мачът се доиграваше, а в игра отново влязоха младите Симеон Димитров и Калоян Бойчев, чиито изяви бяха бурно аплодирани от публиката.

Петима от домакините завършиха с двуцифрен актив, като най-резултатен бе Венелин Христов с 19 точки. Питър Олисемека записа дабъл-дабъл от 18 точки и 10 борби, Сашо Груев вкара 13 точки. За Черно море се отличиха Георги Боянов с дабъл-дабъл от 25 точки и 13 борби, Веселин Георгиев с 14 точки и Мартин Коцев с 10 точки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Локомотив" привлече Йохан Нзи от "Хебър"

 "Локомотив" (Пловдив) подписа договор с Йохан Нзи. Полузащитникът е четвъртото ново попълнение на „черно-белите“ за това лято. Той е с контракт за две години. Йохан Нзи е роден на 23 януари 1995 година в Париж. Юноша е на "Страсбург". Състезавал се е за отборите на "Алтглиенике", "Ланк", "Ла Лувиер", "Созопол" и "Спартак" (Варна).  За последно е бил..

публикувано на 06.08.24 в 16:53
Пламена Миткова

Пламена Миткова остана извън финала в Париж

Пламена Миткова остана извън финала в скока на дължина на Олимпийските игри в Париж. Българката постигна 6,45 метра в най-добрия си опит от квалификацията и остана извън битката за медалите. Пловдивчанката, която на Европейското първенство през юни се класира на престижното седмо място с нов личен рекорд от 6,80 метра, не успя да попадне сред..

публикувано на 06.08.24 в 14:44
Нонка Матова

Нонка Матова с коментар за 33-олимпиада в Париж

В горещия неделен следобед, горещи бяха и коментарите за 33-олимпиада в Париж. Какво крият Парижките потайности споделиха в ефир колегите Антони Йорданов от БНР и Димитър Вельов от БТА – специални пратеници във Франция на двете национални медии.  Темата допълни и генерал Нонка Матова. Родната спортистка с най-много медали от олимпийски игри, световни..

публикувано на 05.08.24 в 16:17

Португалци или швейцарци чакат "Ботев" за ЛК

Ботев (Пловдив) ще срещне победителя от двойката Цюрих - Витория Гимараеш в плейофите на Лигата на Конференциите. Това отреди тегленият жребий в "Дома на европейския футбол" в Нион. За да стигнат до плейофите, "канарчетата" трябва да отстранят Жрински Мостар. Сблъсъците от плейофната фаза на турнира са на 22 и 29 август, като в първия мач..

публикувано на 05.08.24 в 15:21

"Ботев" победи с 1:0 "Крумовград"

"Ботев" (Пловдив) спечели с 1:0 гостуването си на "Крумовград" в среща от третия кръг в шампионата, а единственото попадение на футболен комплекс „Никола Щерев — Старика“ бе дело на Джеймс Ето’о в 52-ата минута. „Канарчетата“ започнаха двубоя по-активно и в 9-ата минута опит на Антоан Конте с глава бе отразен от Янко Георгиев. След половин час футбол..

публикувано на 05.08.24 в 09:57