Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 11 години в село Триводици се строи църква

| обновено на 29.04.19 в 18:03
4
Снимка: кметство Триводици

Триводици, община Стамболийски, е едно от малкото села в региона, в които никога не е имало православна църква. Затова жителите, които надхвърлят 1500 души, се черкуват в близките села или в град Стамболийски. Това обаче затруднява хората, особено по-възрастните, защото е свързано с транспорт и разходи. 

Затова жителите се организират и започват набирането на средства за изграждането на храма. 

Първата копка е направена още през март 2008 г., а храмът се гради със средства от държавата, общината и от дарители, разказва кметът на селото Симеон Димитров. От Дирекцията по вероизповеданията са преведени 50 000 лв., от дарители събрахме малко - около 5-6 000 лв. Община Стамболийски преведе 120 000 лв.

Освен набирането на средствата за изграждането на църквата, има и други трудности, свързани с набавянето на задължителните атрибути за всеки храм – икони и иконостас. Затова все още е активна дарителската сметка, обявена от църковното настоятелство, обяснява кметът на селото.

Пратихме писмо до Пловдивската митрополия с молба да помогнат за обзавеждането. Чакаме скоро да се случи. Иконостасът го правеше Недялко Комсалов, но човекът почина. Взехме готовите детайли и сега го сглобяваме в кметството. Предстои да се боядиса.

Още нямаме икони, защото Митрополията не е уточнила кои икони ще има. Иначе има желаещи да дарят икони. Нужни са още полилеи, владишки трон. Цялото обзавеждане ще струва около 22 000 лв.

Църквата „Св. Георги“ вече е построена, стените са измазани в бяло, положени са плочки, а околното пространство е превърнато в красива градина с алеи и осветление. 

Макар че църквата е почти готова, все още няма насрочена дата за нейното освещаване. Причината е в Пловдивската митрополия, която не е насрочила още дата. 

Очаква се църквата „Св. Георги“ да бъде осветена до края на годината.

Ако искате да помогнете, можете да преведете средства по дарителската сметка, изписана по-долу.

БАНКА ДСК ЕАД
КЛОН СТАМБОЛИЙСКИ
IBAN: BG58 STSA 9300 0010 5144 28
BIC: STSA BGSF


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отново без вода в "Тракия", отстраняването на аварията продължава

Продължава отстраняването на ВиК аварията, която остави много пловдивчани без вода, в района на бул. „Санкт Петербург“ и ЖК „Тракия“.   Причината е спукан захранващ водопровод, аварирал край  развлекателния център "Ескалибур".  Живеещите в блокове в „Тракия“ съобщиха, че продължават да нямат вода, а чешмите по високите етажи са напълно сухи. От..

обновено на 17.08.24 в 08:40

Край Пловдив започва българо-американското учение "Тракийско лято"

Започва ежегодната съвместна българо-американска летателна тренировка „Тракийско лято“.  Тя ще се проведе от днес до 29 август в районите на 24-а авиобаза в Крумово, летище Пловдив, войсковия район в Чешнегирово и във временно отделени зони от въздушното пространство на страната.  В тренировката ще участват български войскови части, ВВС, командоси..

публикувано на 17.08.24 в 08:37

Мълния запали пожар в Балкана над село Васил Левски

Мълния запали билото на Балкана над карловското село Васил Левски, съобщиха от РДПБЗН-Пловдив. Пожарът е пламнал преди около час. Жители на селото са сигнализирали на спешния телефон 112.  Огнеборци от Карлово, водени от гл.инсп Тоню Чалъмов - началник на пожарната служба в Карлово и горски служители се качват към билото пеша, за да се опитат да..

публикувано на 16.08.24 в 17:41

МВР награди пожарникари, военни и доброволци от Пловдив

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов награди на церемонията днес 68 пожарникари, граничари, доброволци, горски служители, военнослужещи и граждани,  включили се в овладяване на пожарите, засегнали редица области в страната. С почетен знак на МВР III- та степен бяха наградени директорът на пловдивската пожарна..

публикувано на 16.08.24 в 16:52

Изправят пред съда двама, опитали да подкупят полицай и надзирател

Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд двама мъже за опит да подкупят затворнически надзирален и патрулен полицай.  Първият случай е с осъден престъпник, предложил 400 лв. надзирател в Пловдивския затвор. Срещу парите той поискал служителят да внесе в килията му цял списък със забранени вещи, подготвени от негови роднини. Надзирателят обаче..

публикувано на 16.08.24 в 16:33