Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е избрала своя европейски път и не трябва да имаме колебания в него

Българското Възкресение е пътят към нормалността

Да спрем да се държим като балкански партизани и да намерим мястото си сред другите европейски народи

Днешният политически живот е много пъстър, като шарени яйца - някои боядисани, други пребоядисани, а трети запъртъци, ако използваме яйчените метафори, коментира в интервю за Радио Пловдив писателят хуморист Михаил Вешим.

Той подчерта, че животът е по-шарен от мисълта на един хуморист. Не съм мислил никога, че ще стигнем на нивото на скандал от типа на „Апартаментгейт“ и че хората, които създават законите, ги нарушават по такъв битов начин, че хората, които разрушават незаконните цигански къщи, вършат много по-големи цигании като си остъкляват терасите и балконите. В това отношение сме много далеч от страните към които искаме да се стремим, защото един такъв скандал в Европа ми се струва, че не е възможен, добави Вешим.

Според него избирателят отдавна е изгубил доверие в политическата класа и настоящият скандал още повече е разрушил и малките остатъци вяра. Вероятно по изборите за Европарламент, когато се събират няколко почивни дни, българите ще предпочетат да са в Гърция, отколкото пред урните. И ще има ниска избирателна активност, а това е лошо, защото европейските избори са важни, каза Михаил Вешим. 

Той е категоричен, че въпросът в каква Европа искаме да живеем е важен, а у нас този дебат не може да се случи. Вадят се само някакви битови истории и скандали... Руши се доверието в институциите и се стига до познатото ни "всички са маскари", което е крайно погрешно. 

Не Алеко Константинов е казал тези думи, а неговият герой Бай Ганьо. Това е Ганьовската теза. Така се появяват и приказките, че партиите са излишни и че трябва на тяхно място да се появи нещо друго... А какво да бъде то?

Михаил Вешим посочи, че всеки българин, отишъл в Европа вижда наличието на утвърдени ценности, които работят и хората са са наясно какво правят и накъде отиват. Затова има и спокойствие. Е, от време на време това спокойствие се нарушава, но после пак се постига равновесие. А в нашата страна няма никакво равновесие и респективно спокойствие.

Според него това е така, защото ние не можем да водим дебат и да казваме важните неща, да отделяме важното от неважното, а използваме главно удари под кръста. Може би наистина трябва да претърпим такъв трус, като този с всички настоящи гейтове, за да стигнем до правилния път и решение.

В предстоящата избирателна кампания много от политиците тръгват със запъртъци, а не със здрави яйца, каза Михаил Вешим. България е избрала своя европейски път и не трябва да имаме колебания в него. Българският път е част от европейския и които и българи да станат депутати те трябва да ни представляват добре в Европейския парламент. 

В заключение писателят хуморист си пожела Българското Възкресение да бъде път към нормалността. Време е да спрем да се държим като балкански партизани, трябва да търсим и да намерим мястото си сред другите европейски народи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17