Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ахмед Муса влиза за 4 години в затвора

Снимка: БГНЕС

Ромският лидер Ахмед Муса е преведен в затвора в Пазарджик заради влязла в сила присъда по т. н. „Имамско дело“. Обвиненията са за разпространяване на антидемократична идеология, верска нетърпимост и призив към война. Върховният касационен съд е потвърдил присъдата на пазарджишките  магистрати.

Присъдата срещу Ахмед Муса по делото срещу 13-те имами е една година ефективно лишаване от свобода, но към нея се прибавят още три години от предишна условна присъда за разпространяване на радикален ислям. Така Ахмед Муса ще трябва да прекара в затвора общо 4 години. 

Върховният касационен съд е потвърдил и едногодишната условна присъда на имама на Сърница Саид Муутлу, с три години изпитателен срок и глоба от 3 хиляди лева за проповядване на антидемократична идеология. 

Със същото решение районният мюфтия Абдулах Салих е с 10 месеца условна присъда, с три годишен изпитателен срок и глоба от 3 хиляди лева. Останалите 10 имами остават с административни наказания и глоби между 2 и три хиляди лева. 

Срещу Ахмед Муса  и още 13 негови последователи от Пазарджик, Пловдив и Асеновград тече трети съдебен процес за налагане на радикален ислям и  разпространяване на идеите на "Ислямска държава".


Още от категорията

Отпускат пари за Околовръстното и за спортна зала в Тополово

Министър-председателят Бойко инспектира изграждането на кръгово кръстовище на Асеновградско шосе с Околовръстния път на Пловдив. Той призова строителите да побързат, за да се освободи движението към Пловдив. Борисов нареди на финансовия министър Владислав Горанов да се направят всички необходими стъпки, за да започне изграждането новия лъч на..

обновено на 29.02.20 в 14:27

Няма бежански натиск на българо - турската граница

На нашата граница има нулева миграция. Основният страх е на гръцката страна, заяви в Пловдив премиерът Бойко Борисов.  Според него няма нормален човек, който да разреши да се действа срещу жени и деца, защото хуманитарната криза е жестока.  Идната седмица Бойко Борисов ще се срещне с турския президент Ердоган и ще организира среща с..

обновено на 29.02.20 в 11:37

За да има силен "Ботев", трябва да има силен "Локомотив"

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с ръководствата и феновете на футболните клубове "Локомотив" и "Ботев" в Пловдив и направи инспекция на стадионите им. За да има силен Ботев, трябва да има силен Локомотив – с тези думи той се обърна към ръководството на Ботев-Пловдив и феновете му при днешната си визита на Колежа.  Той обяви, че..

публикувано на 29.02.20 в 11:37

Тол системата тръгва в 5.00 часа на 1 март

От 05.00 ч. на 1 март пътните превозни средства над 3,5 т ще плащат тол такса за ползване на 3115 км пътища. От тях 803 км са автомагистрали и 2 312 км - първокласни пътища . Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от около 20 000 км републиканска пътна мрежа ще са безплатни за..

публикувано на 29.02.20 в 11:11

С 12-те мил. лева трибуните на "Лаута" ще са готови до края на годината

С 12- те милиона лева, отпуснати от  правителството двете трибуни на стадион "Лаута" в Пловдив ще бъдат ремонтирани до края на годината, вместо за 6 години. Това заяви собственикът на Локомотив - Пловдив Христо Крушарски при посрещането на премиера Бойко Борисов на..

публикувано на 29.02.20 в 10:42