Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Феноменът на туризма е отношението към туриста!

Туризмът у нас - юрболешко харчене на пари, но в канала

Румен Драганов: Каква култура, каква столица, в кой век живеем и на кой влак се возим?

Снимка: Ани Петрова, БНР

За 11-те почивни дни по Великден и Гергьовден очакваме броят на пътуващите българи да достигне 550 000. Това означава близо по 50 - 55 хиляди туристи на ден.

Това заяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и посочи, че това е доста натоварен туристически поток в сравнение с делничните дни.

Що се отнася до по - малкото заявки за това лято на българските курорти, Драганов подчерта, че успехът на туристическите оператори зависи от самите тях - гъвкавостта им и умението да привличат с внимание и качество туристите.

Ще има недоволни това лято от това, че ще има малко туристи. Ще има и доволни - в летните месеци някои курорти ще надхвърлят 100 % заетост, коментира представителят на Института за анализи и оценки в туризма. 

Там, където има - има и ще бъде добре. Там, където няма - ще продължи да няма!

Румен Драганов обясни, че през 2019 година страната ни ще изкачи още по - високо стъпало в качеството на туристическото предлагане, защото имаме около 2 700 места в нови хотели. Една част от тях са с турски инвестиции - в този смисъл може са де говори за глобализация от гледна точка на еднаквост на туристическия продукт.

Ол инклузив е нехигиеничен начин на хранене. Освен това се унищожава тонове храна. Това го признават и в Турция, каза Драганов. 

По повод оплакването за липсата на пари за реклама в туризма, той уточни: Маркетинговото позициониране, свързано с работата на министерството на туризма, е различно от рекламата

Въпросът не е как да бъдат похабени едни пари, а наличното да се усвои по предназначение, смята Драганов. 

Всяко едно посещение на президента, на министър-председаталя, на който и да е от министрите, на пътуващите бизнес и културни делегации изисква там, където е тяхното позициониране, да има и туристически брошури - нещо, което ние не правим.

Драганов каза, че брошурите, които министерството на туризма раздава, още са с лика на царя.

Това изоставане и това юрболешко харчене на пари безпаменто, което отива в канала е трагедията на това, което ние казваме дали да има повече реклама.

Румен Драганов зададе и риторичния въпрос - Има ли една реклама на Пловдив ЕСК 2019 във Варна? - Няма!

Ние просто живеем в някакъв друг свят, в който мислим, че туристите падат от небето с парашути и много искат да дойдат в съответната дестинация и ние едва ли не ги пъдим, за да не ни стъпват по бомбетата на обувките!

Друга ни е представата за това защо изоставаме, категоричен е Драганов. 

Драганов даде за пример трудолюбивите, ентусиастите в туризма като посочи, че те всячески демонстрират внимание и загриженост към туристите.

Те знаят на кучето ви рождения ден и на него се обаждат да честитят! Това е отношението към туризма.

По думите на Румен Драганов, от началото на годината страната ни изостава с около 2 % по броя на туристите

До момента не сме направили НИЩО да увеличим техния брой, отбеляза той.

Според него досега не са извлечени никакви ползи от домакинството на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 година за развитието на туризма. 

Виждаме, че Пловдив се втурна, пак отново, в това пусто харчене на пари на ляво и надясно в големи обеми за абсолютни глупости  и в същото време не можа да позиционира огромните качества, които Пловдив има днес по отношение на съвременните изкуства - изкуството на говора, изкуството на танца, на музиката, на светлината.

Не виждам огромното богатство на изкуството на Пловдив да е излязло на преден план!

Неразбирането по отношение на позиционирането е трагизмът на съвременната българска икономика и на туризма в частност, обобщи Драганов. И пак риторично попита:

Каква култура, каква столица, в кой век живеем и на кой влак се возим?

Цялото интервю на Емил Костов с Румен Драганов е в звуковия файл.

Туристи

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33