Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Артист на седмицата" представя виолистът Румен Цветков

| обновено на 11.02.20 в 14:06

"Композиторите за мен са вдъхновението, защото те наслагат историите върху нотния лист. Изпълнителите сме само хората, които правят достъпно посланието им до всички. Това считам за свой дълг - да търся истината в произведението и чистия вид на посланието,  да страня от комерсиалността!" 

Румен Цветков е свирил в повече от 35 държави на 4 континента. Като изявен солист, рециталист и камерен изпълнител, той е концертирал в едни от най-известните зали в света,като: Карнеги Хол (Ню Йорк), Уигмор Хол (Лондон), Моцартеум (Залцбург), Дворецът за Изящни изкуства (Мексико Сити), Берлинската Филхармония, Чикагската Филхармония, Дисни Хол (Лос Анджелис), Зала България и много други. Целогодишно,той е гост на международни музикални фестивали в Гърция, Италия, Испания, Франция, Германия, Холандия, Швейцария, Израел и САЩ. Артистичен Директор е на Фестивал МурсиАрт, Испания, който е под почетния патронаж на Маестро Пласидо Доминго. Румен Цветков многократно е споделял сцената със световноизвестни музиканти, само някои от които са Ида Хендел, Бърнърд Грийнхауз, Кристиян Тетцлаф, Михаил Мунтян, Сър Харолд Мартина, Жозе Фегали, Майкъл Флаксман, Едуард Шмидер и Владимир Менделсон, а също така и с квартетите Боромео, Кронос, Верди и Тел Авив. Румен Цветков си е партнирал и със световноизвестния ансамбъл на Йо Йо Ма наречен SilkRoadProjectизпълнявайки соловата партия на кларинетния квинтет на Брамс в обработка със соло виола.

Румен Цветков е професор по виола и камерна музика в Консерватория Тилбург, Холандия и Нов Български Университет, София. От сезон 2012-2013, Румен Цветков е соло виолист на Симфоничния оркестър на Испанската Кралска Опера във Валенсия (Испания) по лична покана на Маестро Зубин Мета. Създател е на камерният оркестър MeditarraneanSoloistsИспания. Като соло виолист той е свирил под диригентството на Зубин Мета, Рикардо Чайли, Бърнърд Хайтинк, Мюнг Вун Чунг, Кент Нагано, Пласидо Доминго, Алън Гилбърт, Робърт Тревино и др. Бил е гост солист  на Камерен Оркестър Потсдам и Aнсамбъл "Ореол" (Берлин) на концерти в залата на Берлинската Филхармония. Провежда майсторски класове в САЩ, Европа и Азия . По покана на известния клавирен институт Ван Клайбърн (САЩ), е  гост-артист на програмата за камерна музика, aoт 2005 година насам е член на Американската Виолова Асоциация.

Румен Цветков започва да учи цигулка от 4- годишен и прави своят дебют като солист четири години по-късно. Любовта му към виолата се проявява в годините, когато той е ученик в Пловдивското Музикално Училище, което завършва в класа на Георги Найденов. Негови учители са били също Маргарита Магърдичева, Илиана Панчева и Стойка Станева. От 2002 до 2007 година той специализира в Далас и Чикаго, САЩ, в класовете на Миша Галаганов, Роджър Чейс и Шмуел Ашкенази (камерна музика) . Има и Магистърска Степен от Холандската Кралска Консерватория, където е в класа на Владимир Менделсон.

Той концертира с виоли направени от Симон Шодлер през 1785 -"ТheTime" (Времето) и Джузепе Джакетти ди Рома

http://plovdiv2019.eu/en/platform/relax/190-eurhythmica/946-plovdiv-chamber-encounters-2019


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22
Така ще изглежда бъдещият храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите. Мястото, на което ще бъде построен параклисът "Св. пророк Даниил", бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се на..

публикувано на 24.04.24 в 14:03