Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временно затварят АМ "Тракия" край Пловдив за посещението на папата в Раковски

Изключителни мерки за сигурност предприема полицията, за да осигури реда и спокойствието на гражданите при посещението на папа Франциск на 6 май в Раковски, съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Атанас Илков.

Може би най-голям дискомфорт ще почувстват шофьорите по автомагистрала „Тракия“, която на два пъти ще бъде затворена в отсечка от 50 км от пътен възел Запад-Пловдив до Плодовитово. Часовете не са точни, защото указват кога идва и кога си тръгва папата.

Вътрешното ведомство апелира и към шофьорите да бъдат търпеливи, тъй като се очаква и ограничение на движението по АМ „Тракия“ във връзка с посещението на папата в град Раковски.

„На 6 май преди обяд движението по автомагистрала „Тракия“ посока Бургас ще бъде отклонено по пътен възел „Запад“ – Пловдив на 119 км до пътен възел „Плодовитово“ на 165-ти км. Временна организация ще бъде създадена в следобедните часове по обратен ред, допълни ст. комисар Илков.

„По пътните артерии и кръстовища, които са към подходите за град Раковски, ще бъдат осигурени служители на „Пътна полиция“, които ще регулират движението“, посочи той и обясни, че целта е да се улесни пътуването на хората.

По думите му достъпът на двете места в град Раковски, където ще се проведат събитията с папа Франциск, ще бъде осигурени от полицейски служители и ще има обособени контролно-пропускателни пунктове.

Ст. комисар Илков допълни, че там ще има разположени екипи на спешна помощ и на БЧК. Той допълни, че на площада ще има монитори, които ще излъчват литургията в храма. По думите му ще бъде осигурен паркинг и за хората с увреждания.

Няма да бъдат допускани посетители във видимо нетрезво състояние, както и такива, които носят обемисти багажи и забранени боксове, бутилки, парфюми. Разрешени са чадърите, дъждобраните и бутилки от по половин литър, но не и алкохол.

МВР допуска, че папа Франциск може да излезе извън протокола и да отиде при гражданите.

Главата на Римокатолическата църква Франциск ще пристигне с папамобила си в Раковски в 10.30 часа на 6-ти май. Той ще бъде посрещнат от кмета Павел Гуджеров на автогарата в квартал Генерал Николаево.

Оттам папамобилът ще потегли по улица "Михаил Добромиров", за да стигне до площад "България" пред църквата "Пресвето сърце Исусово".

Хората, които ще посрещнат папата, трябва да са заели местата си до 9.30 часа. Две видеостени се монтират, за да осигурят видимост за тържествената литургия, която ще отслужи папа Франциск от 11,15 часа и първото причастие за 250 деца от всички католически енории у нас.

След обедната среща с католическите епископи в манастира "Св. Елисавета", папамобилът ще тръгне към квартал "Секирово" в 14,30 часа. Срещата с обществеността там ще бъде в църквата "Св. Архангел Михаил". Два буферни паркинга с 4000 места са осигурени за автомобилите, които се очакват.

От 5-ти май ще бъдат затворени две улици в Генерал Николаево -  "Москва" и "Филип Станиславов", а в кв. "Секирово" – ул. "Цанко Дюстабанов".

На 6 май придвижването между двата квартала ще бъде само пеш, ще има и други затворени улици. Хората обаче ще може да се придвижват спокойно, увериха от общинската управа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

„Ден на ашурето“ пред Джумая джамия

За поредна година различни религиозни общности ще честват „Денят на ашурето“ пред Джумая джамия в Пловдив от 11,30 ч. Домакин на проявата е Районното мюфтийство с подкрепата на общината.  Жителите и гостите на града ще могат да опитат безплатно от вкусния десерт.  Поздрав към присъстващите ще поднесе групата за турски народни танци „Ачелия“ към..

обновено на 16.07.24 в 10:26

Учители по физическо, юристи и психолози най - желани в ПУ

2350 студенти вече са се записали в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. При първото класиране са запълнени 60% от местата държавна поръчка. От записалите се до момента 1927 ще се обучават по държавна поръчка, а 423 – срещу заплащане. Изцяло са запълнени местата за специалността „Славистика“, редовна форма на обучение, държавна..

публикувано на 16.07.24 в 10:25

Деца се обучават в лятна полицейска академия в Пловдив

Започва лятна полицейска академия за спорт и превенция в Пловдив. Тя ще бъде открита днес в двора на Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“. Детската академия е кампания, насочена към формиране на полезни знания и навици у подрастващите за безопасно поведение и справяне с различни житейски ситуации. Инициативата се осъществява в рамките на..

публикувано на 16.07.24 в 08:59

Изтеглят пожарните екипи от Средногорието

Напълно спокойна е обстановката в Средна гора при селата Иван Вазово, Михилци до Хисаря. През нощта не се е разгаряло ните едно огнище от пожарите, обхванали района през последните няколко дни.  Затова  започва изтегляне на екипите на пожарната , но на място за наблюдение остават доброволци от селата. Това съобщи пред Радио Пловдив главен..

обновено на 16.07.24 в 08:46

В Пловдив празникът на Св. Марина започва с литийно шествие тази вечер

Литийно шествие по повод храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив ще тръгне тази вечер от катедралния храм „Успение Богородично“.  И тази година то ще бъде предвождано от копието на чудотворната икона на Света Богоридица Божигробска.  В шествието ще се включат свещеници от епархията и архиереи от Българската..

обновено на 16.07.24 в 08:46